kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Meclis'te kılık kıyafet tartışması

CHP, Güldal Mumcu' yu, MHP de Meral Akşener' i Meclis Başkanvekili olarak seçti. Mumcu ve Akşener'in, Meclis yönetiminde tecrübe kazanıp, aralarından birinin, sonraki seçimlerde Meclis Başkanlığı koltuğuna oturmasını çok isteriz. Maalesef Meclis İç Tüzüğü bile, bir kadının Meclis Başkanı olabileceğini öngörmediği için, kürsüde oturumu yöneten erkeğin kıyafetini şöyle tarif ediyor: "Başkanlık kürsüsünde Başkan, beyaz kelebek kravat ve siyah yelek üstüne siyah frak giyer."
Ya kadın başkan seçilirse? Ona da mı frak giydireceğiz? Yoksa gece tuvaletiyle mi oturumu yönetecek?
İç tüzüğün, kılık kıyafetle ilgili bu maddesi, "kadınlara pantolon giyme hakkı verilsinverilmesin" tartışmasına da yol açtı. AK Partili Nursuna Memecan, haklı olarak, pantolon yasağını eleştiriyor, CHP'li Nur Serter ise
"Pantolon yasağını kaldıralım ama, ya bazılarının aklına başka yasakları da kaldırmak gelirse" diye endişesini ortaya koyuyor; Serter, bu şekilde, başörtüsü yasağının da delinmesinden korkuyor.
Oysa iç tüzüğe uygun hareket edilse, ne pantolon yasağı, ne de başörtüsü yasağı mevcut. İç tüzük, "Kadınlar tayyör giyer" demekle yetiniyor; etek mecburiyeti getirmiyor. Ceketpantolon da bir tayyördür. Ayrıca, ne iç tüzükte, ne de anayasada, milletvekille rinin başlarını örtmesi yasak.
Ama burası Türkiye... yazılı olmayan kurallar veyahut "gizli anayasa" demokratik ilkeleri tank gibi ezip geçiyor.