kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Fas ve AKP

"LAİKLİK olsun, isterse çamurdan olsun" diyebilir miyiz? Bu acayip cümleyi sarf etmemin sebebi şu: Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Fas, kraliyetle yönetiliyor. Kral 6. Muhammed, geniş yetkilere sahip; istediği yasayı veto ediyor, parlamentoyu feshedebiliyor. Fas'taki rejim, Avrupa'daki meşruti krallıklardan farklı.
Fas'ta, Tunus'ta, Cezayir'de, Suudi Arabistan'da otoriter rejimler, hep İslâmi köktencilik korkusuyla besleniyor. İktidarlar "laiklik elden gidiyor" endişesi vererek güç elde ediyorlar. Alternatif, Müslüman Kardeşler veyahut benzer yapılar.
1991'de, Cezayir'de İslâmi Selâmet Cephesi FİS'in, yerel seçimlerden sonra genel seçimlerde de başarı kazanması üzerine, askerdarbe oldu; FİS yasaklandı ve demokrasi denemesi yarıda kaldı.
Şimdi Fas'ta, Kral 6. Muhammed "demokrasi yanlısı" diye övülürken, Adalet ve Kalkınma Partisi, "İslâmcı bir alternatif" diye takdim edilerek, gene yüreklere korku salınıyor. "Gizli ajandamız yok" diyen Fas'ın AKP'sinin samimi olup olmadığını bilemeyiz. Ama, "laiklik elden gidiyor" iddialarıyla, gücü elinde tutan kesimlerin, imtiyazlarını kaybetmeme mücadelesi vermesine bir hayli âşinayız.