kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terörü bitir, enerjiyi getir

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Irak merkezi hükümetinin Türkiye'ye yönelik terör tehdidini önlemesi ve terörle mücadelede yapıcı tutum takınması halinde, enerji kartları da açılacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Terörü bitir, enerjiyi getir
Irak Başbakanı Maliki'nin Ankara ziyaretinin ana gündem maddesini oluşturan terörle mücadelede işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından enerji alanında bir dizi karara varıldı. Irak merkezi hükümetinin Türkiye'ye yönelik terör tehdidini önlemesi ve terörle mücadelede yapıcı tutum takınması halinde enerji kartı da açılacak. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in yürüttüğü görüşmelerde, Irak doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarına açılması konusunda uzlaşıldı. Buna göre:

* Kerkük-Yumurtalık hattına paralel bir doğalgaz hattı çekilecek veya Mısır gazını Türkiye'ye getiren hatta bağlantı kurulacak. Ancak, Kerkük-Yumurtalık hattının yanından ikinci hat çekilmesi hem kamulaştırma hem de işletme maliyetleri açısından daha avantajlı görülüyor.

* Önemli ölçüde elektrik açığı bulunan ve Türkiye'den temin ettiği elektrikle enerji ihtiyacını gideren Irak'la, sınırın her iki yanında doğalgaz santralleri kurulacak. Gazı, Irak tarafı temin edecek.

* TPAO, Irak'ta petrol ve gaz arama çalışmalarına katılacak. Irak'ın enerji ve su sektöründe çalışan kamu personeli Türkiye'de eğitilecek.

* Irak merkezi hükümeti, Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin tek taraflı petrol anlaşması yapmasını önleyecek.

* Merkezi hükümet ayrıca, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının güvenliğini üstlenerek, kesintisiz petrol akışını temin edecek.

TİCARET, SİYASETİ İYİLEŞTİRİR
Bakanlık yetkilileri, enerji diplomasisi ve ticaretin, Türkiye-Irak ilişkilerini terör gölgesinden kurtarmasını umduklarını belirttiler. Irak tarafının, sadece Bağdat ve çevresindeki terör olaylarına odaklandığını ancak Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelen terör tehdidini ABD'nin de baskısıyla görmezden gelemediğini kaydeden yetkililer, "Terörle mücadelede eksenli bir anlaşma imzalanabilirse, iki ülke ilişkilerinde yepyeni bir dönem açılabilir" dediler.