kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

261 milyar $ verildi yine piyasanın freni tutmadı!

Avrupa, ABD ve Japonya'nın merkez bankaları likidite sorununa engel olmak için piyasalara 261 milyar dolar enjekte etmesine rağmen dalga durulmadı..
İLİŞKİLİ HABERLER
261 milyar $ verildi yine piyasanın freni tutmadı!
Kredi pazarındaki sorunların derinleşmesiyle likidite sorununa dönüşen global dalgalanma dün de dünya borsalarında sert düşüşlere neden oldu. ABD ve Asya borsalarının değer kayıpları Avrupa ve gelişmekte olan borsaları da etkisi altına aldı. Avrupa borsaları dün yüzde 2'nin üzerinde değer kaybederken, Amerikan Merkez Bankası'nın finans piyasalarının normale dönmesi için gerekli likiditeyi sağlayacağını açıklamasına rağmen ABD borsaları dün açılışta yüzde 1 düştü. Merkez bankaları likidite sorununu hafifletmek amacıyla iki gündür piyasalara toplam 261.5 milyar dolar enjekte etti. Avrupa Merkez Bankası'nın önceki gün 130 milyar dolarlık likidite sağlamasından sonra dün de Amerikan Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası finans piyasalarını rahatlatması beklenen likiditeyi sağladı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası dün piyasalara 80 milyar dolarlık likidite artırımı daha yaptığını açıkladı. Bu arada piyasalar sakinleştirmek için diğer bir önlem de Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SEC) geldi. SEC dün dalgalanmanın çıkış nedeni olan mortgage fonlarının sağlıklı değerleme yapılamamısına karşı alarma geçerek fonların içindeki menkul kıymetleri değerlemek için çalışma başlattığını duyurdu.

DOLAR 1.30 YTL'YE ÇIKTI
İMKB-100 endeksi de dün kayıplarını artırdı. Borsa dün 788 puan ve yüzde 1.58 değer kaybederek, haftayı 49 bin 186 puandan kapattı. Dolar, uluslararası piyasalardaki bozulma ile dün 1.30 YTL'ye yükseldi. Dolar dün serbest piyasada 1.2993 - 1.3057 YTL arasında işlem görürken, bono faizlerinde de dün yükseliş sürdü. 6 Mayıs 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi 40 baz puan artarak, yüzde 17.73'e yükseldi.