kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dr. Gökhan Doğan’ın koridoru her yaştan kadınlarla dolup taşıyor.

Ajda Pekkan'ın kulaklarını çınlatan kent: Batman

MÜJGÂN HALİS
Batman'da son sekiz ayda bine yakın estetik ameliyat yapıldı. Babalar evlilik çağındaki kızlarını, erkekler göğsü sarkmış karılarını ameliyat ettiriyor. Kentte güzel burunlu kadınlardan, küçültülmüş göğüslü erkeklerden geçilmiyor..
Batman'a bir şeyler oluyor. Faili meçhuller, kadın intiharları derken, son sekiz ayda bine yakın estetik ameliyat yapılan kentte, görünmeyen bir değişim yaşanıyor. Erkekler eşlerini, babalar kızlarını ellerinden tutup doktora götürüyor, yağlarını aldırıyor, karınlarını gerdiriyor, burunlarını yaptırıyor. Özellikle görücü bekleyen ailelerde, evde oturan kızlarını ameliyat ettirme eğilimi giderek artıyor. Her şey yıllardır bir plastik cerrahın yanından bile geçmediği kente, Dr. Gökhan Doğan'ın gelmesiyle başladı. Yıllarca Nişantaşı ve Bağdat Caddesi'nde mesleğini icra ettikten sonra, kuş uçmaz kervan geçmez bu Güneydoğu kentindeki bir hastaneden teklif alan Doğan, kadın doğum uzmanı eşini de yanına alarak ocak ayında Batman'a geldi. Kentin Bağdat Caddesi sayılan Diyarbakır Caddesi'ndeki hastaneye adımını atar atmaz da, yıllarca bir plastik cerrahın yolunu gözleyenler, kapısını aşındırmaya başladı. "En fazla 30 bin nüfusu vardır," diye düşündüğü kentin 400 bine yaklaşan nüfusa sahip olduğunu öğrenince ilk şaşkınlığını yaşayan Dr. Doğan, birikmiş hasta topluluğuyla da ikinci şaşkınlığını yaşamış. İlk geldiği günden beri ayda 100'ü aşkın ameliyat gerçekleştiren Doğan, günde 20 tane poliklinik yaptığını ve ameliyatlara yetişemediğini anlatıyor.

İLLE DE BURUN
Batman'da kadın ve erkeklerin estetiğe ve güzelliğe merakı onu da çok şaşırtmış, burun hastalarına birkaç ay sonrasına ameliyat günü verdiğini söylüyor. İstanbul'da bile bu kadar ameliyat yapmadığını söyleyen Dr. Gökhan Doğan'ın, Batman'a gider gitmez ilk işi valiyi ve savcıyı ameliyat etmek olmuş. Batman'da kadınların yoğun ilgi gösterdikleri operasyonlardan biri de yağ aldırma. Özellikle kalçadan ve karından yağ aldırma oranının hayli yüksek olduğunu anlatan Doğan, bunun en önemli nedeninin bölgedeki yüksek doğum oranı olduğunu söylüyor: "Çok çocuk doğurdukları için karınları deforme olmuş, anormal kilolu bir hasta grubu var. Ciltleri sarkmış durumda, çatlakları aşırı olan bu kadınların en önemli önceliği bunlardan kurtulmak."

KOCALARI GETİRİYOR
Dr. Doğan hastalarının 20-30 yaş grubunda olduğunu, kadınların eşlerinin horlamasından şikâyetçi olduğu için, en çok kocalarının burun estetiği olmalarını istediklerini söylüyor. Kadınların eşlerinde desteklediği diğer müdahaleler ise göğüs küçültme, yağ aldırma ve kepçe kulaklarını düzelttirme. Dr. Doğan, bölge halkının kapalı yaşam tarzından dolayı, kadınları kocalarının yanında muayene ediyor ve kocaların beğenilerine göre ameliyata yön veriyor: "Kocasını burada oturtuyoruz, onayını alıyoruz ve müdahaleyi ondan sonra yapıyoruz. Çünkü az da olsa bir iz kalıyor ve kocanın da sonucu beğenmesi gerekiyor." Çoğunlukla buna gerek kalmadan, kadın hastaların kocalarına danışarak ameliyat masasına yattığını söyleyen Dr. Doğan, bunun birtakım sakıncaları olduğuna da değinmeden geçemiyor: "Birçok kadın kocası yanında olduğu için birtakım şeyleri söyleyemiyor. Örneğin doğuma bağlı vajina deformasyonu bölgede çok fazla, bu yüzden idrarlarını bile tutamayan kadınlar var. Sağlık nedeniyle bile vajina estetiği gerekiyor, onlar anlatamıyor, biz de bir şey yapamıyoruz."

AMELİYAT SONRASI GÖRÜCÜ
Batman'da kadınlar kadar genç kızların da estetik ameliyatlara yoğun ilgisi var. Doğan, özellikle bölgede yoğun olarak görülen damdan düşme sonrası yaşanan burun deformasyonlarının estetik müdahale gerektirdiğini belirtiyor. Evlilik çağındaki genç kızların ilgisinin anne ve babaları tarafından da desteklendiğini gözleyen Dr. Gökhan Doğan bu durumu kendi cümleleriyle şöyle aktarıyor: "Burada evlilik yaşına gelen kızların güzel olması isteniyor. Anne-baba alıyor kızını nişanlamadan önce bana getiriyor. Nişandan önce yüzündeki kusur burundaysa burnunu, göğsündeyse göğsünü, karnındaysa karnını düzelttiriyor." Bunun nedenini başlık parasına bağlamak istemediğini söyleyen Doğan, çocuklarını getiren ailelerin kültür düzeyi yüksek aileler olduğunu, güzelleştirdikleri kızları için başlık parası isteyeceklerine inanmadığını vurguluyor.

TERCÜMANI DA VAR

Batmanlı kadınların ve erkeklerin gözbebeği haline gelen Dr. Gökhan Doğan'ın şikâyet ettiği tek şey ise, dil sorunu. Kürtçe ve Zazaca bilen bir yardımcıyla çalışan Doğan, yardımcısını işe aldırana kadar epey çaba harcamış: "Burada Kürtçe ve Zazaca bilmek, İstanbul'da Fransızca ve İngilizce bilmek gibi bir şey. Onun yardımıyla hastalarımla daha kolay iletişim kuruyorum." Kısa bir mikrocerrahi eğitimi için yurtdışına gitmeyi planlayan Doğan, eğitiminin ardından Batman'a dönecek ve Batmanlıları güzelleştirmeye devam edecek.