kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ahmet Türk'ten yemin güvencesi

Yeni Haber
Eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Mecliste Kürtçe yemin edip etmeyeceklerine yönelik, ''Uzlaşı ve diyalog ortamı için Parlamentodayız. Hassasiyetleri gözönünde tutacağız. Gerginlik politikasını yürütmeyeceğiz. Ama bizim iyiniyetimiz her zaman tek başına yeterli olmaz. Aynı tutumu herkesten bekliyoruz'' dedi.

Türk, beraberinde bağımsız milletvekilleri Hasip Kaplan ve İbrahim Binici ile Meclise geldi. Türk ve beraberindekiler kayıt yaptırmazken, sadece kayıt işlemleri hakkında bilgi aldı.

Türk, Kaplan ve Binici'nin geldiği sırada, aralarında eski bakan Faruk Bal ve Gündüz Aktan olmak üzere bazı MHP milletvekilleri de kayıt için TBMM'ye geldi.

Gazetecilerin sorusu üzerine, toplu olarak yarın Meclise başvuru yapacaklarını, grup olarak Parlamentoya girmeyi hedeflediklerini belirten Türk, bu seçimlerin halka mutluluk getirmesini istedi.

''KATKI SUNMAYA HAZIRIZ''

Herkesin sorumluluk duygusuyla hareket edeceğine inandığını belirten Türk, ''Türkiye insanının, barış ve demokrasiye gerçekten ihtiyacı var'' dedi.

Türk, Parlamentoda bu süreci, bir sorumluluk duygusuyla işletmeye kararlı olduklarını kaydederek, amaçlarının, demokratik ve sivil projelerle sorunların çözümü olduğunu söyledi. Türk, bu konuda katkı sunmaya hazır olduklarını ifade etti. Grup sayısını oluşturduklarını vurgulayan Türk, AK Parti'nin beklenmeyen yükselişinin bazı hesaplarını altüst ettiğini, istedikleri sonucu alamadıklarını belirtti.

Grup olarak Parlamentoya girmek, halkın sesi olmak ve sorunları Parlamento gündemine taşımanın kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Türk, sözlerine şöyle devam etti: ''TBMM'nin, 72 milyonun sorunlarını kucaklayacak, tüm yönleriyle, gelişmelerin sivil bir anlayışla ortaya çıkması konusunda hassasiyet göstereceğine inanıyorum, öyle ummak istiyorum. Önemli bir süreç. Ortadoğu coğrafyasına baktığımızda Ortadoğu'da nasıl bir kaosun yaşandığını görüyoruz. Halklar arasında bir kinin ve düşmanlığın geliştiğini görüyoruz. Bundan ders almamız gerekiyor. Halkların kardeşliğini, ortak yaşama azmini, mücadelesini geliştirmemiz gerekiyor. Bu Parlamentonun, tüm ülkenin sorunlarını çözmeye aday bir parlamento olmasını istiyorum. Türkiye'de insanların kardeşleşmesine ihtiyaç var. Birlikteliği ancak bir diyalog ile oluşturabiliriz.''

''AYNI TUTUMU HERKESTEN BEKLİYORUZ''

Yemin törenine yönelik bazı endişelerin bulunduğunun anımsatılması üzerine Türk, Parlamentoya, gerginlik yaratmak için değil, uzlaşı ve diyaloğu oluşturmaya yönelik bir anlayışla geldiklerini söyledi.

Türk, sorunların çözümünü bekleyen ve isteyen bir mantığa sahip olduklarını, sorunların çözümüne katkı sunmak için Parlamentoda olduklarını vurgulayarak, ''Bu konuda, o özlediğimiz diyaloğu gerçekleştirmek için tavrımız açık olacak'' dedi. ''Kürtçe yemin edilecek mi?'' sorusunu Ahmet Türk, ''Ben size anlatamadım. Uzlaşı ve diyalog ortamı için Parlamentodayız.

Hassasiyetleri gözönünde tutacağız. Gerginlik politikasını yürütmeyeceğiz. Ama bizim iyiniyetimiz her zaman tek başına yeterli olmaz. Aynı tutumu herkesten bekliyoruz'' diye yanıtladı. ''Sözlerinizden Kürtçe yemin olmayacağını anlayabiliriz'' diyen gazetecilere Türk, ''Öyle çıkarmanız gerekiyor'' diye karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı seçimindeki tavırlarının sorulması üzerine Türk, bugün milletvekilleriyle genel bir toplantı yaptıklarını ifade etti. Sivil anayasa taleplerinin anımsatılması üzerine Türk, bu talebin 1980'lerden bu güne kadar olduğunu kaydetti.

Hedeflerinin, toplumun, devletin sivilleşmesi olduğunu dile getiren Türk, sivil bir anayasanın savunuculuğunun, demokrasiye inanan herkesin görev ve sorumluluğu olduğunu kaydetti.

''Yeniden DTP Genel Başkanı olup olmayacağına'' yönelik bir soruyu da yanıtlayan Mardin Bağımsız Milletvekili Türk, en kısa sürede kongrelerini toplayacaklarını bildirdi.