kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ne düşünüyorlar?

Ersan ATAR / ANKARA
Prof. Üskül'e katılan da var eleştiren de...
Prof. Dr. Burhan Kuzu (AKP İstanbul Milletvekili):
Atatürk ideolojisi olarak devletin dayandığı temel ilkeleri kastediyorsak, bunlar devletin kazanımlarıdır ve her devlette olması gereken temel ilkelerdir. Bunların orada yer alması bu memlekete sıkıntı çıkarmaz. Asıl sorun, bu ilkelerin özgürlükler üzerine çıkarılıp yorumlanmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla anayasadan çıkarmak, çıkartmamak meseleyi çözmez. Tabii ki, ideolojileri siyasi partilerin programlarına bırakmak doğrudur. Bu ayrı bir mesele. Burada tabii ki devletin dayandığı temel prensipleri belirtirken Atatürk'ün temel ilkeleri bağlamında algılanırsa ondan hiçbir zarar gelmez.

Atilla Kart (CHP Konya Milletvekili):
Atatürk ilke ve inkılaplarının ortak payda olmasından duyulan bir rahatsızlık mı var? Atatürk ilke ve devrimleri Türkiye'nin modernleşmesi, çağdaşlaşmasının önünü açan bir özelliğe sahip. Bu kavramların demokrasi adına temel bir unsur olduğuna inanıyorum. Bunları görmezden mi geleceğiz, yok mu sayacağız?

Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu:
Her ülkenin özel durumları vardır. Tarihsel derinliği vardır ve anayasal bu durumları, bu derinliği içinde barındırır. Bu anlamda bakıldığında anayasaların ideolojileri olur. Atatürk ilke ve inkılapları, çağdaş değerlerin karşısında değildir. Bugün bakıldığında anayasadaki Atatürk milliyetçiliği ve Atatürk ilke ve inkılapları, Kopenhag Kriterleri'nin karşısında değildir, tam tersine onlarla örtüşür.