kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eski Enerji Bakanı'na hapis cezası

Yeni Haber
Yüce Divan, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i Esenboğa Mobil Santrali İhalesi'nde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapse mahkum etti ve cezasını erteledi.

Ersümer, üzerine atılı diğer suçlamalardan beraat ederken, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ise tüm suçlamalardan beraat etti. Ersümer ve Çakan'ın bazı enerji ihaleleriyle ilgili, Yüce Divan'da yargılandıkları dava sonuçlandı.

Yüce Divan heyeti, Ersümer'in hakkındaki 18 suçlamadan ilgili yasal unsurları oluşmadığından beraatine karar verdi.

Cumhur Ersümer'in iki ihaleyle ilgili eylemini, ''görevi kötüye kullanma'' suçu kapsamında değerlendiren Yüce Divan, eylemlerin 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenmesi nedeniyle 4616 sayılı Şartla Salıverilme Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verdi.

Yüce Divan, Esenboğa Mobil Santrali ihalesinde Ersümer'e ihalenin, istediği firmaya verilmesi yönünde eylemde bulunduğu gerekçesiyle ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 1 yıl 8 ay hapis, 75 YTL adli para cezası ve 1 yıl 8 ay memuriyetten men cezası verdi.

Cumhur Ersümer'in bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varan Yüce Divan heyeti, cezayı 647 sayılı yasa uyarınca erteledi.

Ersümer'in diğer mobil santral ihaleleriyle ilgili suçlamalardan da beraatine karar verildi.

Yüce Divan heyeti, diğer sanık eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın ise yasal unsurları oluşmadığından, üzerine atılı tüm suçlamalardan beraatini kararlaştırdı.

ERSÜMER 18 SUÇLAMADAN BERAAT ETTİ

Yüce Divan, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i Esenboğa Havalimanı Mobil Santralı ihalesinde suçlu bulurken, üzerine atılı 18 suçtan beraatine karar verdi.

Ersümer hakkındaki 2 görevi kötüye kullanma suçlamasında ise davanın ertelenmesi kararlaştırıldı.

Ersümer ile eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan hakkında Yüce Divan'da 2 yıl 8 aydır devam eden devam dava sonuçlandı.

Bugünkü duruşmaya Ersümer ve Çakan ile avukatları ve müdahil kurum avukatları katıldılar.

Yüce Divan'a başkanlık eden Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Ersümer hakkında Esenboğa Havalimanı Mobil Santralı ihalesi ile ilgili eski Türk Ceza Kanunu'nun ''görevi kötüye kullanma'' suçunu düzenleyen 240. maddesinin uygulanma ihtimali nedeniyle ek savunma hakkı verdi.

Söz alan Ersümer'in avukatı Bülent Acar, duruşmada ek savunma yapıp yapmamaya karar vermek için Ersümer ile kısa bir görüşme talebinde bulundu. Acar, ''Bu aşamada buna karar vermek zor. Bakışma ile olacak iş değil. 5 dakika müvekkilim ile konuşmak istiyorum'' dedi.

Yüce Divan heyetinin talebi kabul ederek verdiği aradan sonra ek savunma yapan Acar, söz konusu iddia ile ilgili olarak müvekkilinin herhangi bir eyleminin olmadığını ifade etti. Acar, işlenmeyen bir fiilden dolayı ceza verilemeyeceğini belirterek, beraat talebinde bulundu.

Duruşmada, daha sonra davanın geneline ilişkin söz alan müdahil kamu kuruluşlarının avukatları, Ersümer ve Çakan'ın cezalandırılmasını talep ettiler.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya da daha önce Ersümer için 36 yıl, Çakan için 28 yıl 6 ay hapis cezası istedikleri esas hakkındaki görüşünü tekrarladı.Son sözleri sorulan Ersümer ve Çakan, beraatlerini talep ettiler.

KARAR

Haşim Kılıç, duruşmaya verilen 15 dakikalık aranın ardından kararı açıkladı.

Buna göre, Ersümer, Kırklareli Doğalgaz Santralı ihalesinde görevi kötüye kullanma, gaz alım bağlantıları ihalesine fesat karıştırma, 10 aralık 1999 tarihli gaz alım ihalelerine fesat karıştırma, Rus şirketi Turusgas ile bir yıllık gaz alım sözleşmesini 23 yıla çıkararak ihaleye fesat karıştırma, Samsun-Ankara doğalgaz boru hattı ihalesinde görevi kötüye kullanma eylemlerinin de aralarında bulunduğu 18 suçlamadan beraat etti.

Yüce Divan, bu kararların 14'ünü oybirliği, diğerlerini ise oy çokluğuyla karara bağladı.

Ersümer hakkındaki 5 adet yap-işlet santralı ihalesine fesat karıştırmak iddiası görevi kötüye kullanma olarak vasıflandırıldı.

Eylem, 23 Nisan 1999 tarihinde gerçekleştirildiği gerekçesiyle davanın kesin hükme bağlanması 4616 sayılı Şartla Salıverilme, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca ertelendi.

Ersümer hakkındaki Yamula Hidroelektrik Santralı ihalesinde görevi kötüye kullanma suçlaması ile ilgili davanın kesin hükme bağlanması da aynı çerçevede ertelendi.

Yüce Divan, Ersümer'i Esenboğa Havalimanı Mobil Santralı ihalesinde ise suçlu buldu. Ersümer, ihalenin istediği firmaya verilmesi yönünde hareket ettiği gerekçesiyle cezalandırıldı.

Ersümer, 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nun görevi kötüye kullanma suçunu düzenleyen 240. maddesi uyarınca 2 yıl hapis, 91 YTL adli para cezası ve 2 yıl memuriyetten men cezasına çarptırıldı.

Ersümer'in cezası iyi halden 1 yıl 8 ay hapis, 75 YTL adli para ve bir yıl 8 ay memuriyetten men cezasına indirildi. Ceza, Ersümer'in ''sosyal konumu ve bir daha suç işlemeyeceği kanaatiyle'' ertelendi.

3 üyenin muhalif kaldığı bu karar da oy çokluğuyla alındı.Kılıç, Ersümer'in 5 yıl içinde suç işlemesi halinde dosyanın tekrar açılacağı uyarısında bulundu.

Ersümer, diğer mobil santral ihaleleri ile ilgili suçlamalardan da beraat etti.

Yüce Divan, dava masrafı olan 49 YTL ile kamu avukatlarının ücret giderlerinin Ersümer'e yüklenmesine de karar verdi.

Zeki Çakan ise üzerine atılı tüm suçlamalardan ''suçun yasal unsurları oluşmadığı'' gerekçesiyle beraat etti.

Zeki Çakan: Hesap vermenin onurunu yaşıyorum

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Yüce Divan'ın hakkındaki beraat kararını değerlendirirken, ''Bu binaya ilk geldiğimde Yüce Divan'a hesap vermenin huzuru içindeyim demiştim. Bugün de Yüce Divan'a hesap vermenin onurunu yaşıyorum. Kimse korkmasın hesabını versin'' dedi.

Çakan, Anayasa Mahkemesi çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yargılama boyunca çok büyük haksızlıklara uğradığını, basının belli bir kesimi tarafından kendisine yönelik saldırılar yapıldığını belirtti.

Bu saldırıların ve siyasi lincin yüce yargı tarafından görüleceği inancına sahip olduğunu vurgulayan Çakan, Yüce Divan'ın hakkında verdiği beraat kararına sonuna kadar saygı duyduğunu söyledi.

Gazetecilere bir CD dağıtan ve bu CD'de uğradığı ''siyasi lincin'' ve Yüce Divan'a sevk edilme nedeninin bulunduğunu ifade eden Çakan, şunları kaydetti:

''Çok konuşmamdan dolayı Yüce Divan'a gönderildiğim bu CD'de bir milletvekili tarafından belirtilmektedir. Hukukçu olan bir Meclis Başkanı tarafından da oturumu yöneten meclis başkan vekiline, 'Seni çok yordular o nasıl savunma biri 2 saat diğeri 1 saat' diyerek hukuka duydukları saygının ifadesini meclis resepsiyonunda göstermişlerdir.

Yüce Türk Milleti önünde şunu haykırıyorum 4 yıla yakın haksız yere eşime, çocuklarıma ve bana çok büyük ıstıraplar çektirilmiştir. Hayatım boyunca devletim ve milletim için çalıştım ama milletim ve devletim için çalışmam gerektiği, tecrübemin doruk noktasında olduğum bu aşamada siyaseten önüm kesilmek istendi. Özellikle bazı milletvekilleri ki bunların adları hakkımdaki önergenin altında vardır.''

Çakan, bugüne kadar yaptığı hizmetlerin ve işlerin doğru olduğuna inandığını ve önüne yine aynı evraklar gelse tereddüt etmeden imzalayacağını belirterek, bu konuda kamuoyunun da Yüce Divan'ın vermiş olduğu karara saygı göstermesini istedi.

Çakan, bir soru üzerine siyasete tekrar dönüp dönmeme konusunda arkadaşları ve dostlarıyla görüşüp karar vereceğini ifade ederek, ''Bu binaya ilk geldiğimde Yüce Divan'a hesap vermenin huzuru içindeyim demiştim.

Bugün de Yüce Divan'a hesap vermenin onurunu yaşıyorum. Kimse korkmasın hesabını versin'' diye konuştu.


Cumhur Ersümer: Ben bu kararı içime sindiremedim


Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer de yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının hayırlı olmasını diledi. Ersümer, yeni seçilen milletvekillerinin TBMM'de gerekli yasa ve Anayasa değişikliklerini yapmaları sonucu, parlamenterler, bakanlar ve başbakanın siyasi rekabetler nedeniyle yargılanmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kendisiyle ilgili Meclis'te oluşturulan soruşturma komisyonunun 9 AK Parti'li, 5 CHP'li milletvekilinden oluştuğunu ifade eden Ersümer, şunları söyledi:

''Bu 14 siyasi kişinin muhalifimiz olduğu, senelerdir mücadele içinde olduğumuz rakiplerimiz olduğu unutuldu. Bu kişilerin hazırladığı rapor, Yüce Divan'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın elinde 1 kelimesi dahi değiştirilmeden, hukukilik verilmeden iddianameye dönüştürüldü.

Bu iddianamede yer alan 'deli saçması' iddialarla 3 yıldır yargılanıyoruz. 30'a yakın duruşmada 97 tanık dinlendi. Dinlenen hiçbir tanık aleyhimde beyanda bulunmadı. Hiçbir bürokrat bakan bana baskı yaptı, talimat verdi iddiasında bulunmadı.

Bu iddianamede yer alan 27 iddia ile Yüce Divan'ın huzuruna geldik. 27 iddianın teker teker hesabını verdik. 26 iddiadan beraat ettim, bir iddiadan dolayı yeterli delil olmamasına rağmen hakkımda karar verildi.

Ben bu kararı içime sindiremedim, kamuoyu da sindiremeyecektir.'' Ersümer, yargılama boyunca hakkında yolsuzluklarla ilgili bir tek değerlendirme yapılmadığına ve hakkında verilen kararın yolsuzluklarla ilgili olmadığına işaret ederek, hakkında mahkumiyet kararı verilen eylemin ''görevi kötüye kullanma'' suçu kapsamında değerlendirildiğini ve bu yönde karar verildiğini söyledi.

İddianamede yer alan diğer 26 eylemden verilen beraat kararlarının kendisinin ve vatandaşların vicdanını rahatlattığını belirten Ersümer, bakanlık yaptığı 4 yılın hesabını 6 yıldır verdiğini dile getirdi.

Ersümer, ''Allah bugün seçilen ve daha önce seçilip görev yapmış milletvekillerine ve özellikle bu hükümetin bakanlarına yaptıkları işlerin hesabını teker teker verebilmeyi nasip etsin diye dua ediyorum'' dedi.

(AA)