kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Temkinli yatırımcı seçim öncesi ralliye 'dur' dedi

Furkan ALP EKONOMİ
Seçimden önce son işlem gününde risk almak istemeyen yatırımcı kâr satışlarına geçince borsa 53 binde tutunamadı. Dolar 1.26 YTL'ye yükseldi, bono faizleri yüzde 17.42'ye geriledi..
Seçim öncesi tek parti beklentisi ile tarihi seviyelere yükselen İMKB 100 Endeksi dün temkinli yatırımcıların kar satışları ile geriledi. Çin Merkez Bankası'nın faiz artırımı ve şirketlerin ilk çeyrek kârlarının beklenenin altında gelmesi ile Avrupa borsaları düşüşe geçince, İMKB 100 Endeksi de seçim öncesi son işlem gününde 389 puan ve yüzde 0.73 değer kaybederek, haftayı 52 bin 935 puan ile kapattı. Dolar 1.26 YTL'den işlem görürken, 6 Mayıs 2009 tarihli gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 17.42 seviyesine geriledi. Piyasa analistleri, seçim öncesi sert yükseliş yaşayan borsa da bir miktar kâr satışının normal bir eğilim olduğunu belirterek, haftanın son işlem gününde risk almak istemeyen yatırımcıların kâr satışları ile pozisyon aldıklarını ifade etti. Uzmanlar, ayrıca dışarıda da Çin Merkez Bankası'nın faizleri yeniden artırmasının genel olarak dünyada faizlerin yükseleceği eğilimini yansıtmasıyla uluslararası piyasalarda tepki olarak düşüşler yaşandığına dikkat çekti. Seçimler sonrasında piyasaların beklediği yönde bir sonuç çıkması durumunda döviz kuru ve faizlerde aşağıya doğru bir hareketlenme olacağını öngören uzmanlar, para girişinin devam ettiği sürece dolarda düşüşler yaşanabileceğini ve doların 1.20 YTL'ye kadar inebileceğini öngördü. Serbest piyasada dolar dün 1.2669 - 1.2731 YTL arasında işlem gördü.

PİYASALARDA ÇİN ETKİSİ
Uluslararası piyasalar Çin Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırım kararı ve şirket kârlarının beklenenin altında gelmesi ile baskı altında kaldı. Avrupa borsaları güne düşüşle başlarken, İMKB 100 Endeksi de ilk seans açılışında 53 binin altına indi. Avrupa borsaları da benzer bir tablo sergiledi. İngiltere'de işlem gören FTSE 100 Endeksi 0.85 düşerken, CAC40 Endeksi yüzde 1.42, DAX ise yüzde 0.62 değer kaybetti.