kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ziraat Bankası Yunanistan 'da şube açıyor

Yeni Haber
Yunanistan, Ziraat Bankası'nın bu ülkede şube açmasına izin verdi.

Böylece ilk kez Yunanistan'da bir Türk bankası faaliyet gösterecek.
İznin çıkmasıyla gözler ABank (Alternatif Bank) satışı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) çevrildi. BDDK'nın, Ziraat'in Yunanistan'a şube açmasına izin verilmediği için, ABank'ın Yunanlılara satışına izin vermediği öne sürülmüştü.

Ziraat Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, mayıs ayında Atina ve Gülümcine'de şube açma talebini BDDK'ya ileten Ziraat Bankası'nın geçen aylarda Yunanistan Merkez Bankası'ndan bu talebi için sözlü onay aldığı anımsatıldı. 9 Temmuz'da Yunanistan Merkez Bankası'nın yazılı onayının BDDK aracılığıyla Ziraat Bankası'na iletildiği belirtilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

YUNANİSTAN'DAKİ İLK TÜRK BANKASI

"Ziraat Bankası, Türkiye ve Yunanistan ekonomilerinde son yıllarda görülen gelişmeler paralelinde iki ülke arasındaki ticari ilişkilere katkıda bulunmak ve önemli bir artış gösteren ticaret hacminden daha fazla Pazar payı almayı hedefliyor. Aynı zamanda Banka, Türkiye ve yurtdışı birimlerini Yunanistan iş ve finans çevrelerine tanıtarak işlemlerine aracılık etmeyi de amaçlıyor. Banka'nın Avrupa'nın 29 noktasında bulunan network'üne daha da büyük bir ivme katma stratejisi çerçevesinde, Yunanistan'da açılacak şubelerin en kısa zamanda faaliyete geçmesi için tüm altyapı ve kuruluş çalışmalarını başlattı."

Ziraat'in Yunanistan'da faaliyet gösterecek ilk Türk bankası olacağının altı çizilen açıklamada, Türkiye'nin en yaygın yurtdışı teşkilatına sahip olan Ziraat'in 18 ülke ve 49 noktada faaliyet gösterir hale geleceği kaydedildi.

BDDK'NIN TAVIR ALDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ


Yunanistan bankalarının Türkiye'ye yoğun girişi üzerine Ziraat Bankası da, Yunanistan'da banka açmak için başvuruda bulunmuş ancak Yunanistan Merkez Bankası ilk etapta onay vermemişti. Bunun üzerine BDDK'nın da Yunanlıların Türkiye pazarına girmelerine tepki göstererek satılan bankaların onay sürecini uzattığı ifade edilmişti. Bu doğrultuda yüzde 47 hissesi Kasım 2006'da Yunanlı Alpha Bank'a satılan ABank'ın satışına BDDK'dan onay çıkmamıştı. ABank'tan önce de, Tekfenbank'ın Yunanlı EFG Eurobank'a satışı, kurul üyeleri arasında krize neden olmuş, kriz izinde bulunan bir üyenin çağırılmasıyla aşılabilmişti.

Yunanistan sermayesine satılan bankalar sayesinde bu ülkenin Türkiye'de 350'yi aşkın şubesi bulunuyor. ABank'ın satışının onaylanması ile Yunan bankalarının Türkiye'deki şube sayısı 390'a yaklaşacak.

(ANKA)