kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tayfun Bayazıt

2010'da faiz tek haneye indiğinde mortgage patlar

Yapı Kredi Genel Müdürü Bayazıt, faizlerde tek haneli rakamlara ulaşıldığında mortgage'ta artış ivmesinin yakalanacağını kaydetti buna ise 2010'da ulaşılabileceğini söyledi..
Mortgage kredilerinin öncelikli büyüme alanları arasında yer aldığını dile getiren Yapı Kredi Genel Müdürü Bayazıt, özellikle 2010 ve sonraki yıllarda faizlerde tek haneli rakamlara ulaşıldığında bu piyasanın büyüyeceğini ve asıl artış ivmesinin o zaman sağlanacağını söyledi. Gazetecilerle yaptığı özel sohbette konuşan Bayazıt, faiz oranlarına ilişkin olarak haklı olarak birinci önceliği enflasyonla savaşım olan Merkez Bankası'nın elindeki tek aracın kısa vadeli faizler olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Haklı olarak, (ben ekonomide ciddi bir iyileşme görmezsem bu faizleri burada tutacağım) diyor. Dolayısıyla seçim öncesindeki son birkaç ayda olması gereken dengelerden biraz uzaklaştığımızı düşünecek olursanız, benim de düşüncem çok kısa vade içinde Merkez Bankası'nın bu faizleri indirme yönünde süratli hareket etmeyeceği şeklinde. Seçim sonrası bir toparlanma sürecine girilmesi lazım. Bazı konularda bütçe dengesi açısından dengelerin tekrar yerine oturtulması lazım. Yarım puan, bir puan daha sene sonuna kadar inebileceğimiz yer var, işler olumlu gittiği takdirde... Belki bunun ivmesinin biraz daha artabileceğini düşünüyorum.''

MERKEZ ELİNİ YAVAŞ TUTAR
Faizlerin düşüşünde bir çok faktörün göz önüne alınacağına işaret eden Bayazıt, "Reel faizlerdeki düşmeyi bankalar daha erken görüp, çok agresif davranıp tüketici kredilerine, KOBİ kredilerine daha fazla asılırlarsa ve o faiz düşüşünü önceden satın almaya çalışırlarsa ki, bu sefer daha akıllı davranıp yapmayacaklarını düşünüyorum, o zaman Merkez Bankası elini biraz daha yavaş tutabilir'' görüşünü aktardı. Bayazıt, seçimle ilgili olarak "Araştırmalara baktık. Yüksek olasılıkla ya tek parti ya da kuvvetli koalisyonun çıkacağı, o tablo sonrasında da ekonomide son 4-5 yıldaki kazanımları ileriye götürecek, pekiştirecek, reformların devamını getirecek bir yapı olacağını tahmin ediyoruz'' şeklinde konuştu..Bayazıt, farklı olasılıklara karşı bankanın önemli ölçüde taşıdığı bir risk olmadığı için endişelerinin olmadığını kaydederek "Seçim sonrası oluşacak ortama göre tekrar bunu değerlendireceğiz. Ama büyüme planlarımızı değiştirecek bir olgu değil'' dedi.