kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Konut üretiminde ciddi yavaşlama bekliyorum'

İLİŞKİLİ HABERLER
'Konut üretiminde ciddi yavaşlama bekliyorum'
* Artan inşaat projeleri sizi nasıl etkiledi? 2005-2006'da biz de inşaat sektörünün gelişmesinden olumlu etkilendik. Ciro oranlarımız 2002'ye kıyasla 4 katına çıktı. Ama tabi bu ne kadar sürecek ondan kuşkuluyum. Çünkü çok fazla konut yapıldı. 2006'da haftada mesela 100 tane konut satılıyorsa şu anda bu rakam 1- 2'ye indi. Mortgage'ın da hiçbir etkisi olmadı. Çünkü faizler yüksek. Ben önümüzdeki dönemde konut üretiminde ciddi bir yavaşlama bekliyorum. Konut sektörünü yıllar itibarıyla izlerseniz 1990'dan 2006'ya kadar, hep bir iniş ve çıkış görürsünüz. Ben geçtiğimiz yıl sadece İstanbul'da Alurad'ı satabileceğimiz 100 bin konutu gezdim. Ortalama konut fiyatları 300 bin dolardı. 100 binle çarptığınız zaman 30 milyar dolar yapar. Türkiye'de öyle bir para yok.

* Peki bu konut fiyatlarının düşmesine neden olacak mı? Fiyatlar düşmek zorunda. Ama o zaman da şöyle bir sıkıntı doğacak; yan daireyi 250 bin dolara satıp, öteki daireyi 100 bin dolara sattığınız zaman itiraz olacak. Sorun çıkacak.

* Önümüzdeki dönemde hangi projelerde yer alacaksınız? Şu anda Novus ve Mashattan projelerinde biz de varız. Yüksel İnşaat'ın Kazakistan'da yaptığı 6 bin 800 konutluk bir projesi var. Suma İnşaat'ın Romanya'da bir projesi var. Orada da biz varız.