kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
KKTC'de Mediterra markası ile konut projeleri üreten Aka Investment Capital Türkiye'deki ilk projesini gelecek yıl İstanbul'da inşa edecek. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Aka, "İngilizlere konut satmaya İstanbul'da devam edeceğiz" diyor..
İnşaat sektörünün son üç yılda büyük sıçrama yaptığı ve 2006'da tam 10 bin konutun üretildiği Kuzey Kıbrıs'taki İngiliz yatırımcılar seneye İstanbul'a doğru akmaya başlayacak. KKTC'deki ilk konut yatırımına 2004'te başlayan Aka Investment Capital, 2008'de İstanbul Kurtköy'de gerçekleştireceği projesini tıpkı Kuzey Kıbrıs'taki gibi İngilizlere de pazarlayacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Aka, projedeki konutların ortalama 200 bin dolara satılacağını söyleyerek, avantajlarını şöyle anlattı: Bugün 1 İngiliz Pound'u yaklaşık 2 ABD Doları değerinde. Bizim satacağımız konutlar da genelde 200 bin dolar seviyesinde. Dolayısıyla fiyattan kazanacağız.

* İnşaat işine ne zaman girdiniz? Kıbrıs'ta inşaata 2004 yılında başladık. Baba mesleğimiz tüccarlık. Ben İngiltere'de okudum ve 18 yıldır da İstanbul'da yaşıyorum. Önceden daha çok Türki Cumhuriyetleri'nde faaliyetteydik. KKTC'de Girne'de başladık; Magosa ve Lefkoşa'da devam ediyoruz. Kıbrıs'ta babamdan dolayı yıllardır bilinen bir firmayız. Bizi tanımayan yoktur. İleriye yönelik çalışıyoruz. Uzun vadeli var olacağız. Markamızı kalitemizi koruyup güven sağlamak istiyoruz.

Türkiye'de ortaklık kurarız

* Şu anda yürüyen kaç projeniz var? Özellikleri neler? İnşaatı devam eden 3 projemiz var. Mediterra markalı konutlar yapıyoruz. 4 tane de arkadan geliyor. İlk projemiz 25 bin metrekarelik bir arazide Girne'nin batısında Karşıyaka Köyü'ndeki Mediterra Home. Temeli geçen yılın sonunda atıldı. 2008 sonunda tamamlanacak. 5 değişik tipte 39 villadan oluşuyor. 3'te 1'i satıldı. Hepsini İngilizler aldı. Fiyatlarımız 150 bin pound'dan 200 bine kadar çıkıyor. Tahmini 8-10 milyon dolarlık bir proje. Diğeri Magosa'nın iskele bölgesinde. Denizden 150-200 metre uzaklıkta. 4'er katlı toplam 4. Hepsi 2+1 tipinde 64 daire. Fiyatları 40 bin-50 bin pound arası. Penthouse'lar daha pahalı. Projenin değeri 4 milyon dolar. 2008 Haziran'da bitiyor. Lefkoşa'da yaptığımız bir apartman var: Mediterra Residences. Toplam 5 dairelik butik bir proje. Nisanda teslim edilecek. Onun hepsini de Kıbrıslı Türkler aldı.

Fiyatımız 200 bin doları geçmez

* Türkiye'de konut üretmeyi düşünüyor musunuz? Türkiye'de de arazilere bakıyoruz. Ama projemizi ortakla yaparız. Önümüzdeki sene Kurtköy'de ilk projeye başlamayı düşünüyorum. Orada daha çok genç çiftlere yönelik ve çok uygun fiyatlı küçük, kullanışlı daireler yapacağız. Değişik bir mimari anlayış uygulanacak. İki firma ile görüşmelerimiz sürüyor. 100 konutluk bir proje yapacağız.

* İstanbul'daki konutlar da İngilizlere pazarlanacak mı? Tabii ki, Türkiye'deki projeleri de İngilizlere satacağız. Özellikle İstanbul'dakileri... Çünkü, 1 İngiliz Pound'unun değeri 2 ABD dolarına eşit hale geldi. 200 bin dolara da İstanbul'da muhakkak güzel bir şey alınır. Zaten bizim konutların fiyatı da 200 bin doları da geçmez. Bu avantajı değerlendireceğiz.