kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Notaları ABD'de ütü yaparken fark ettim!

HATİCE UTKAN
Usta müzisyen Ömer Faruk Tekbilek: ABD'de 17 yıl boyunca ütü yaptım. Bir gün notaları fark ettim ve çok çalışıp yükselmeye başladım!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Notaları ABD'de ütü yaparken fark ettim!
Dünya çapında tanınan Türk müzisyen Ömer Faruk Tekbilek'in çalamadığı enstrüman yok! Geçtiğimiz hafta Reina ve Suada'da iki konser veren Tekbilek, müzikte yükselme hikayesini GÜNAYDIN'a anlattı. Geçmişte, 17 sene boyunca Amerika'da ütü ve giyim fabrikasında çalışırken, müzik adına önemli bir isim haline gelen Ömer Faruk, "Ütü yaparken halimden hiç memnun değildim. Sürekli şikayet ediyordum. Bir gün, makinelerdeki notaları keşfettim ve o andan itibaren her şey çok güzel olmaya başladı" dedi.

* Siz birçok müzik aleti çalıyorsunuz ve bu konuda çok ünlüsünüz... Enstrüman öğrenmek için hiç ders aldınız mı? Ben önce bağlama ve dilsiz kavalla başladım, sonra ney çaldım. Ardından ud geldi. Bateriye merak sarıp, vurmalı çalgılara geçim. Kendimi geliştirmek için de her gün piyano çalarım. Bunların hiçbiri için ders almadım ama büyük müzisyenlerle çalıştım.

* Kimlerle çalıştınız? Caz bateristi Don Cherry, Orhan Gencebay, Karl Berger, Ginger Baker, Simon Shaheen, Peter Ersken, Jai Uttal... Hatırlayabildiğim isimler bunlar.

* Müzik hayatınızda dönüm noktası yaşamanızı sağlayan bir kişi oldu mu? Hayatımın değişmesini sağlayan kişi; prodüktörüm Brian Keane'dir. Amerika'da Kanuni Sultan Süleyman belgeseli çekiliyordu. Belgeselin müziklerini yapmak için Türk müzisyen arıyorlardı. Arif Mardin'in çalıştığı yerde çalışıyordum. Beni oradan buldular. Prodüktörüm Brian Keane'i aradılar ve müziklerimi CD yapmaya karar verdiler. CD çok satınca da, gerisi gedi. Prodüktörüm Brian, aynı zamanda ses mühendisidir ve bana çok yardımı dokunmuştur.

HALİMDEN ŞİKAYET EDERDİM

* Başarıya ulaşmanız nasıl oldu? Ben Amerika'da çalıştığım yerde, ütü yapıyordum ve devamlı şikayet ediyordum. Tek yapmak istediğim şey müzikti. Sonra bir gün, çalıştığım yerdeki makinelerde bile notaları keşfettim. O an durumumu kabullendim ve her şey daha güzel olmaya başladı. Bu sayede çok çalışmaya başladım ve çok yükseldim. 17 sene ütü yaptım, kesim yaptım ama bu arada müziği keşfettim.

* Bugüne dek pek çok ödül de aldınız değil mi? ABD Yazarlar Derneği, 2003 yılında beni 'En İyi Türk Sanatçı' seçti ve yine aynı yıl BBC Müzik Ödülleri'nde 'En İyi Sanatçı' adayı gösterildim.