kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Limonatanın Kare As'ı

15.06.2007
Sıcak yaz günlerinde buz gibi limonatadan daha iyi bir serinletici olamaz. Son yıllarda portakal, çilek ve naneyle de tatlandırılan bu vazgeçilmez içeceğin en lezzetlilerini, jüri üyelerimiz belirledi..
İstanbul'da Ortaköy, Teşvikiye, Caddebostan ve Tünel'de şubeleri bulunan House Cafe'lerde limonata sipariş ettiğinizde, masanıza kocaman ve renkli bir bardak geliyor. Bu limonata, içindeki elma, limon ve portakal dilimlerinın yanı sıra taze nane kokusuyla da insanı cezbediyor. Dilerseniz içersine votka ekletmeniz de mümkün. House Cafe'nin limonatası Sevim Gökyıldız, Semih Somer, Taylan Kümeli ve Hülya Ekşigil'in favorileri arasında. Hülya Ekşigil, "Benim için limonata konusunda lezzet bakımından yarışan birkaç yer var. House Cafe'lerin, insanın önce gözünü, sonra damağını serinleten afili limonatasını çok beğeniyorum," diyor. Taylan Kümeli ise tercihini şöyle açıklıyor: "House Cafe, sıklıkla limonata içtiğim mekânlardan. Yaz günlerinde buzlu bir limonata, ferahlık verdiği ve fazla kalori içermediği için özellikle tercih ettiğim bir içecek." Tel: (0212) 259 23 77 House Cafe (Aldığı oy: 4)

Kantin
Lezzetli ev yemekleri, incecik pizzaları ve samimi ortamıyla tanınan Kantin'in, buz ve nane yaprağıyla servis edilen limonatasının özelliği; çok tatlı olmaması. Kantin'de, tezgâhın üstündeki boza şişelerinde saklanan limonatalara, mevsimine göre kavun ve çilek de ekleniyor. Kantin, limonata denildiğinde Ahmet Örs, Taylan Kümeli ve Hülya Ekşigil'in aklına gelen yerlerden biri. Tel: (0212) 219 31 14 (Aldığı oy: 3)

Zencefil
Bundan 14 yıl önce hizmet vermeye başlayan Zencefil, o yıllardan beri limonata düşkünlerinin sık sık uğradığı mekânlardan. Müdavimlerinin "Tıpkı anneannemizinkilere benziyor," dediği limonatasının en önemli özelliği, içersinde hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor olması. İçinde limon kabuğu, taze nane, çok az şeker ve toz zencefil var. Ama zencefilin tadı pek hissedilmiyor. Servisi ise buz ve nane yapraklarıyla yapılıyor. En lezzetli limonatayı nerelerde içtiklerini sorduğumuz lüri üyelerimizden Sevim Gökyıldız, Hülya Ekşigil ve Tayyar Zaimoğlu'nun ortak cevapları "Zencefil," oldu. Velateryen mönüleri, doğal ürünlerle hazırlanan salataları ve kışın sıcak şarabıyla ünlü mekân, Beyoğlu'nda Kurabiye Sokak'ta. Tel: (0212) 243 82 34 (Aldığı oy: 3)

Baylan Pastanesi
Kendi ürettikleri çikolatalarının yanı sıra geleneksel limonatasıyla da damak tadına düşkün olanları tatmin eden Baylan Pastanesi, yıllardır Kadıköy Çarşısı'nda hizmet veriyor. Baylan'ın ustaları, limonatalarının günlük olarak yapıldığını ve yapımında limonun yanı sıra portakal kabuğu kullandıklarını söylüyor. Yüzde 30 oranında şeker eklendiği için ne çok tatlı, ne de ekşi oluyor. Ustalar, son zamanlarda moda diye, limonatalarını nane yapraklarıyla süslemeyi uygun bulmuyor. Kurulduğu yıl olan 1923'ten beri limonata yapan pastane, Ahmet Örs ve Hülya Ekşigil'in limonatasını en çok beğendikleri mekânlardan biri. Baylan'ın, loş ve yeşillikli bahçesi de çok keyifli. Tel: (0216) 346 63 50 (Aldığı oy: 2)

Güllüoğlu
Baklavalarıyla tanınan Güllüoğlu, limonatasıyla da listemize girdi. Bunun sebebi ise Antalya'da kendi bahçelerinde üretilen limon ve portakallardan yaptıkları limonatası. Mekânın limon ve şeker oranları ise bir sır! Güllüoğlu limonatası, lüri üyelerimizden Engin Akın ve Ayşe Tüter'in tercihleri arasında. Tel: (0212) 293 09 10 (Aldığı oy: 2)

Hacı Bekir
Hacı Bekir'in limonatası da, en az tatlıları kadar meşhur. Hülya Ekşigil ve Tayyar Zaimoğlu'nun tercihi Hacı Bekir'de limonata, limon kabuğu rendelenip şekerle yoğrularak hazırlanıyor. Tel: (0216) 346 06 20 (Aldığı oy: 2)

Reyhan Pastanesi
İzmir'in en ünlü pastanelerinden biri olan, Alsancak'taki Reyhan Pastanesi, limonatasıyla da çok meşhur. Günde en az 200 bardak limonatanın satıldığı pastane, 1965'ten beri hizmet veriyor. Limonatasının bu denli ilgi görmesinin sebeplerden biri, her bardakta bir reyhan yaprağı bulunması. Tel: (0232) 463 64 86 (Aldığı oy: 2)

All Sports Cafe
All Sports Cafe'de limonata yaparken, limon kabuğu rendelenip, elle ovuluyor. Mekânda ayrıca light şekerle 'light limonata' da yapılıyor. All Sports, Taylan Kümeli'nin özellikle light limonata içmek için tercihi. Tel: (0212) 247 46 23 (Aldığı oy: 1)

Ahmet Örs (SABAH Ekler yazarı, gurme) Hülya Ekşigil (Gurme, yemek kültürü yazarı)
* Zencefil
* Kantin House Cafe
* Baylan Pastanesi
* Hacı Bekir

Sevim Gökyıldız (Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı)
* Four Seasons Otel
* Zencefil Cafe
* House Cafe
* Köşe Kahve

Öncel Öziçer (SABAH Ekler yazarı)
* Reyhan Pastanesi (İzmir)
* Konak Şerbetçisi (İzmir)
* Özsüt (İzmir)

Engin Akın (Gurme, yemek kültürü yazarı)
* Mehtap Kafeterya
* Güllüoğlu
* Sarıyer Muhallebicisi

Ayşe Tüter (Günaydın gazetesi yemek yazarı)
* Güllüoğlu
* Feriye Restaurant
* Divan Pastanesi
* Pelit Pastanesi

Tayyar Zaimoğlu (Çukurova Otelciler Birliği Başkanı
* Kuruköprü Vişnecisi, Adana
* Zencefil
* Hacı Bekir
* Kazım Büfe, Adana

Ramazan Bingöl (Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Başkanı)
* Hacı Abdullah Lokantası
* Köşkeroğlu Baklava ve Kebap Salonu
* Seyidoğlu Baklava
* Gaziantepli Çavuşoğlu
* Kantin
* House Cafe
* Kırıntı
* All Sports Cafe

Taylan Kümeli (Beslenme ve diyet uzmanı)

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Yön. Kur. Üyesi)
* Baylan Pastanesi
* Çiya Sofrası
* Kantin
* Reyhan Pastanesi
* Limonlu Bahçe
* House Cafe
* Konyalı

Diğerleri

Çiya Sofrası, Kadıköy-İst.
Tel: (0216) 330 31 90
Feriye Lokantası, Ortaköy-İst.
Tel: (0212) 227 22 16
Four Seasons, Sultanahmet-İst.
Tel: (0212) 638 82 00
Gaziantepli Çavuşoğlu, Laleli-İst.
Tel: (0212) 518 77 14
Hacı Abdullah Lokantası, Beyoğlu-İst.
Tel: (0212) 293 85 61
Kazım Büfe, Adana Tel: (0322) 458 29 46
Kırıntı, Nişantaşı-İst. Tel: (0212) 291 26 92
Konak Şerbetçisi, Kemeraltı-İzmir
Konyalı, Kanyon Alışveriş Merkezi, Levent-İst.
Tel: (0212) 353 04 50
Köşe Kahve, Alaçatı-İzmir
Tel: (0232) 716 04 13
Köşkeroğlu Baklava ve Kebap Salonu,
Karaköy-İst. Tel: (0212) 243 15 91
Kuruköprü Vişnecisi, Adana
Tel: (0322) 363 41 02
Mehtap Kafeterya, Emirgan-İst.
Tel: (0212) 277 63 73
Pelit Pastanesi, Osmanbey-İst.
Tel: (0212) 247 83 34
Sarıyer Muhallebicisi, Sarıyer-İst.
Tel: (0212) 242 68 83
Seyidoğlu, Aksaray-İst.
Tel: (0212) 589 10 66
Özsüt, Kemeraltı-İzmir
Tel: (0232) 464 22 12
Haberin fotoğrafları