kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rus turistler turizmi uçurdu

Yeni Haber
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, Antalya'ya gelen Rus turist sayısında büyük artış yaşandığını bildirdi. ..
POYD Başkanı Şimşek gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk turizminin altın dönemini yaşadığı 2005 yılında Antalya'ya 7 milyona yakın turistin geldiğini hatırlattı. Geçen yıl, çeşitli olaylar nedeniyle sektörde kriz yaşandığını belirten Şimşek, bu yılın altı aylık dönemindeki turist sayısının ise sevindirici olduğunu ve turizmin iyi gittiğini vurguladı.

Bu yılın altı aylık döneminde Antalya'ya 3 milyona yakın turist geldiğini anlatan Şimşek, Türkiye'nin Rus ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri vatandaşlarına sağladığı vize kolaylığı sayesinde, son yıllarda Antalya'da adeta ''Rus turist sayısında patlama'' yaşandığına dikkati çekti.

Bu yılın altı aylık döneminde Antalya'ya gelen turistler arasında ilk sırada Alman ve Rusların geldiğini ifade eden Şimşek, bu dönemde Antalya'yı ziyaret edenlerin 893 bin 467'sinin Alman, 652 bin 114'ünün Rus olduğunu bildirdi. 2005 yılının altı aylık döneminde ise 1 milyon 150 bin 182 Alman turiste karşılık, 470 bin 43 Rus turistin Antalya'ya geldiğini ifade eden Şimşek, Rus turist sayısının her geçen yıl katlanarak arttığına dikkati çekti.

Şimşek, 2005 yılı ilk yarısında Antalya'ya gelen turistlerin milliyetlerine göre dağılımında yüzde 41.64 paya sahip Almanların, bu yılın aynı döneminde yüzde 32.71'e düştüğünü, Rus turist oranının da yüzde 17.02'den yüzde 23.88'e ulaştığını anlattı. Şimşek, şöyle devam etti:

''Rus ve BDT ülkelerinden gelen turist sayısında adeta patlama var. Bu patlama önümüzdeki dönemlerde de devam edecek. Türkiye'nin bu ülke vatandaşlarına getirdiği vize kolaylığı, bu ülkelerden gelen turist sayısını artırdı. 4-5 yıl öncesine kadar Antalya'ya üç Alman turiste karşılık bir Rus turist gelirdi. Şimdi iki Alman turiste karşı bir Rus turist geliyor. Eskiden Antalya caddelerinde ve otellerde, tatil köylerinde Almanca konuşulurken şimdi Rusça konuşuluyor.''

Ağustos ayından itibaren altın dönem yaşanan 2005 yılı rakamlarına ulaşılacağını tahmin ettiklerini ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:''Turizm de adeta borsa gibi gidiyor. Avrupalı turist artık erken rezervasyon yerine son anda rezervasyon yaptırıyor. Çünkü daha ucuza tatil yapmak istiyor. Daha ucuza tatil imkânı yakalıyor. Her yıl çok sayıda beş yıldızlı yeni oteller açılıyor. Bu nedenle turist otel bulma sıkıntısı çekmiyor.''