kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mustafa Boydak Murat Ülker

Türkiye Finans'ın yarısını Kuveytli iki banka alıyor

RAHİM AK
Kuveytli iki banka, Türkiye'nin en fazla fon toplayan katılım bankası Türkiye Finans'ın yüzde 50'si için teklif verdiklerini ve bankayı almak üzere olduklarını açıkladı..
Bankaların ardından katılım bankaları da yabancılara satılmaya başlandı. Kuveyt'te yayınlanan Al Qabas gazetesi bir süredir satışı gündemde olan Türkiye'nin en fazla fon toplayan katılım bankası Türkiye Finans'ın iki Kuveytli bankaya satıldığını yazdı. Gazeteye demeç veren Kuveytli Noor Financial Investment ve Commercial Bank of Kuvait bankaları Türkiye Finans'ın yüzde 50'sini almak için teklif verdiklerini ve anlaşmak üzere olduklarını söylediler. Konuyla ilgili görüştüğümüz Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar henüz anlaşmanın imzalanmadığını ve gizlilik sözleşmesi gereği bir açıklama yapmanın mümükün olmadığını belirterek şunları söyledi: "Görüşmeler devam ediyor. Bu ay içinde satış belli olacak ancak henüz bitmedi. 5-6 talip var. Kesinlik kazanmadığı için açıklama da yapmak istemiyoruz. Yüzde 50 satış üzerinden görüşmeler sürüyor." Türkiye Finans bir süre önce Ülker Grubu'nun Family Finans'ı ve Boydak Grubu'nun Anadolu Finans'ının birleşmesiyle ortaya çıkmıştı. Banka katılım bankalarının 110.6 milyar YTL'lik toplam fonlarının 3.6 milyar YTL'sini topluyor. Topladığı fonlar açısından Türkiye'nin en büyük katılım bankası olan Türkiye Finans aktif büyüklüğü açısından ikinci durumda. 4.5 milyar YTL'lik aktif büyüklüğü ile Asya Finans'ı 4.4 milyar dolarla Türkiye Finans takip ediyor. Bankanın 463.9 milyon YTL'lik özvarlığı bulunuyor. Topladığı fonların 3.4 milyar YTL'sini kredi olarak kulanan Türkiye Finans, 2007'nin ilk üç ayında 29.8 milyon YTL kâr etti.

122 ŞUBESİ VAR
Bu iki büyük gruptan ve Türkiye'den aldığı destekle büyüyen, 124 şubesi, 2.199 çalışanı ve 570 bin müşterisiyle hizmet veren Türkiye Finans, şube sayısı açısından katılım bankalarının yüzde 34'ünü, personel sayısı açısından yüzde 31'ini toplam aktifler açısından ise yüzde 30'unu oluşturuyor. Katılım bankalarının topladığı mevduatın yüzde 30'unu toplayan banka, verilen kredilerin yüzde 30'unu karşılıyor. Bankada Yönetim Kurulu Başkanı olarak Mustafa Boydak'ın yüzde 4.68, Murat Ülker'in yüzde 16.53, Mustafa Boydak'ın yüzde 5.10 payı bulunuyor.