kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AKP ile MHP arasındaki "Apo" savaşı kızışıyor

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim meydanlarında MHP'yi hedef alması ve "Apo'yu niye asmadınız" diyerek yüklenmesi, MHP'nin sert tepkisine yol açtı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Erzurum'da, Başbakan'a "oğluna gemi alacak kadar paran var, asacak ip mi bulamıyorsun" diye yanıt vermesinin ardından MHP de harekete geçti.

MHP, idam cezasının terör suçlarını kapsayacak şekilde kaldırılmasını öngören kanun teklifine "evet" oyu kullanan AKP'lilerin isimlerini el ilanı bastırarak teşhir edecek. MHP'li adaylar ise seçim çalışmaları kapsamında idam cezasının kaldırılmasına onay veren AKP'lilerin isimlerinin bulunduğu el ilanlarını seçmene dağıtacak.

22 Temmuz seçimleri öncesinde meydanlardaki seçim yarışı kızıştı. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan ise son günlerde yaptığı mitinglerde özellikle MHP'yi hedef alırken, Abdullah Öcalan'ın asılmaması konusunda da yine MHP'yi suçluyor. Erdoğan'ın suçlamaları ise MHP'yi harekete geçirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Erzurum mitinginde Erdoğan'a verdiği sert yanıtın ardından, MHP, seçim çalışmalarını ve propagandasını, "Apo'yu ipten kurtaran idam cezasının kaldırılmasına ret oyu kullanan tek parti MHP'dir, diğer bütün partiler bugünkü iktidarın milletvekilleri ve bakanları da dahil idam cezasının kaldırılmasına evet oyu kullanmıştır" görüşü üzerine oturtacak. MHP, bu çerçevede, idam cezasının terör suçlarını da kapsayacak şekilde kaldırılmasına evet oyu kullanan AKP'lilerin listesini ise el ilanı haline getirerek seçmene dağıtacak.

AKP GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin 1'nci sıra milletvekili adayı Mehmet Şandır ANKA'ya yaptığı açıklamada, AKP'yi ve Başbakan Erdoğan'ı gerçekleri çarpıtmakla ve halkı kandırmakla suçladı. İdam cezasının terör suçlarını da kapsayacak şekilde kaldırılmasına ilişkin kanun teklifine, DSP-MHP-ANAP koalisyonu döneminde hükümet ortakları ve Meclis'teki diğer partiler içerisinde sadece MHP'nin karşı çıktığını ve Genel Kurul'daki oylamada da ret oyu kullandığını kaydeden Şandır, "biz o günlerde 117 milletvekilimizle idam cezasının kaldırılmasına ret oyu kullandık. Bizim dışımızda hem hükümet ortaklarımız DSP ve ANAP hem de o günlerde Meclis'te bulunan muhalefet partileri bu teklife kabul yönünde oy kullandılar. Bölücü terör örgütünün elebaşı MHP'nin dışındaki siyasi partilerin oylarıyla idamdan kurtuldu. Teröristbaşı'nı idamdan kurtaranlar arasında bugünkü hükümetin bakanları, grup başkanvekilleri ve milletvekilleri de var. Şimdi AKP, o günlerde kabul oyu kullandığı bir konuda MHP'yi suçlayarak prim yapmaya çalışıyor" dedi.

ÖCALAN, GÜL VE ŞENER SAYESİNDE AİHM'E BAŞVURABİLDİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şandır, Öcalan'ın idamına karar verildikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilmesinin önünü de yine Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in açtığını savundu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bireysel olarak haklarında verilen yargı kararlarını AİHM'e taşımalarına ilişkin, uluslar arası anlaşma olarak kanunlaştırılan 11 nolu protokolün altında, o dönemde Refahyol hükümetinin bakanları olan Gül ve Şener'in imzasının bulunduğunu ifade eden Şandır, şimdi AKP'nin "sütten çıkmış ak kaşık" misali, seçim meydanlarında bu gerçekleri unutarak MHP üzerinden politika yapmaya çalıştığını kaydetti.

İDAM CEZASININ KALDIRILMASINA İMZA ATAN AKP'LİLER TEŞHİR EDİLECEK

Şandır, Erdoğan'ın "Apo'yu niye asmadınız?" şeklindeki sözleriyle başlayan kavganın daha da kızışacağının sinyalini de verdi. O dönemde idam cezasının kaldırılmasına Öcalan'ı da kapsayacak şekilde onay veren AKP'lilerin isimlerini teşhir edeceklerini kaydeden Şandır, isimleri el ilanı halinde bastıracaklarını ve Türkiye'nin her yerinde seçmene dağıtacaklarını söyledi. Şandır'ın verdiği bilgiye göre ise idam cezasının kaldırılmasına onay veren bazı AKP'liler şöyle:

"Dengir Mir Fırat, Akif Gülle, Zeki Ergezen, Ismail Alptekin, Faruk Çelik, Ertuğrul Yalçınbayır, Abdülkadir Aksu, Mehmet Ali Şahin, Nevzat Yalçıntaş, Abdullah Gül, Salih Kapusuz, Mehmet Vecdi Gönül, Osman Pepe, Abdüllatif Şener, Cemil Çiçek."

(ANKA)