kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kaskoda trendler değişecek

Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, 2006'da sigorta şirketlerinin tamamına yakınının kasko ve trafik branşlarında zarar ettiğine dikkat çekerek, bu durumun sürdürülemez olduğunu söyledi..
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin (TSRŞB) verilerine göre sigorta sektörü 2006'da başta kasko ve trafik sigortaları olmak üzere bazı branşlarda önemli ölçüde zarar etti. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, kasko sigortalarında yaşanan zararın sürdürülemez olduğunu kaydetti. Tarifesi devlet tarafından belirlenen trafik sigortalarında şirketlerin zarar yazmaya başladığına dikkat çeken Fırat, "Trafik branşında teknik anlamda yapabileceğimiz şeyler çok sınırlı, fiyatlamayı biz yapamıyoruz, tarife rejimi söz konusu ve bunun değişmesi gerekiyor. Değişmedikçe de sektör bu branşta zarar etmeye devam edecek" dedi. Kasko için aynı değerlendirmenin yapılamayacağını ve şirketlerin tamamına yakınının bu branşta zarar etmesinin açıklanabilir bir şey olmadığını vurgulayan Fırat şunları söyledi: "Sektör olarak bizim fiyatlamamızı en iyi ve en rasyonel bazda yapmamız gereken branş bence kasko. Normal piyasa koşullarında bu branşta zarar edenler olacaktır, ancak şirketlerin tamamına yakınının zarar etmesi anormal bir duruma işaret ediyor. Bunun temel nedenlerini; pazar payı odaklı çalışma teknikleri, segmentasyonun iyi yapılamaması, nakit bazlı fiyatlama içgüdüsü, İngilizce deyişle "Cash flow underwriting" gibi gerekçelerle açıklayabiliriz. Bu durumun sürdürülebilirliği bence söz konusu olamaz."

KÂR EDENLER BAŞARILI
Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat 2006 yılında sektörün toplam bilanço karının 230 milyon YTL olarak gerçekleşmesi konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: "2006 yılı 5'ten fazla şirketin ölçeklerine göre çok ciddi zarar açıkladıkları bir yıl oldu ve bu zararlar sektör performansını aşağıya çekti. Bir diğer husus, tarifesi devlet tarafından belirlenen trafik branşında sektörün zarar yazmaya başlamasıdır. Diğer taraftan Aviva, Finans, Garanti ve AXA OYAK Sigorta'nın özkaynak karlılığı yüzde 30'ların üzerinde gerçekleşmiştir. Bence bu şirketlerin bu pazar koşullarında çok ciddi bir başarı elde ettiklerini göstermektedir. Aviva Sigorta yüzde 46 özkaynak karlılık oranı ile en yüksek oranı yakalamış, sektör ortalamasının 10 kat üzerinde bir performans göstermiştir. Özetle konsolide bilanço performansı kötü olmasına karşın bazı şirketlerin bilanço performansı pazar koşulları dikkate alındığında fevkalade başarılıdır."