kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Rusya'nın enerji kartı açık biz göstermek istemiyoruz"

SEÇKİN ÜREY
Enerji Bakanı Güler, Erdoğan-Putin zirvesinde Rus tarafının kartlarını açık oynadığını Türkiye'nin sürekli değişen kartları açık etmek istemediğini söyledi..
Enerji Bakanı Hilmi Güler Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin ileşbakan Recep Tayyip Erdoğan'la kapalı kapılar ardında yaptığı enerji zirvesiyle ilgili olarak "Putin çok zeki biri. Ruslar enerjide kartlarını açık oynuyor ancak biz kartlarımızı göstermek istemiyoruz" diye konuştu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Cambridge Enerji Araştırma Kuruluşu (CERA) tarafından Ceylan Oteli'nde bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Doğu Batı ile Buluşuyor: Enerji Güvenliğinde Yeni Hudutlar'' konulu konferansa katılan Güler, burada Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün toplantısı için gelen Putin'in Başbakan Erdoğan'la görüşmesi ve gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Putin'in çok zeki biri olduğunu belirten Güler, "Onlar oyunun kartlarını açık oynuyor. Bize görüşmede planlarını projelerini anlattılar. Ancak biz kartlarımızı göstermek istemiyoruz. Kartlar zaten sürekli değişiyor. Renkleri de değişiyor" diye konuştu. Türkiye'nin Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ne karşılık Yunanistan ve Bulgaristan'la birlikte yeni bir hat (Burgaz-Dedeağaç) inşa eden Ruslar'ın, Nabucco için de önceki gün İtalyan Eni ile birlikte Karadeniz'in altında geçecek yeni bir hat için anlaşmaya varması "Türkiye enerji iletiminde by-pass ediliyor" tartışmalarına neden olmuştu. Güler bu konu ile ilgili de, "Her projenin ayrı bir müşterisi, ayrı bir portföyü, ayrı bir rotası var" dedi.

'AÇILIŞLARA YETİŞEMEYECEKSİNİZ'
Güler, Eni'nin yapılan anlaşmayla ilgili olarak önceki gün kendisini bilgilendirdiğini söyledi. Güler, elektriğe zam yapmadıkları için yatırımcıların alternatif kaynaklara yatırım yaptığını belirten Güler, "Yakında açılışlara yetişilemediğini göreceksiniz. GE Enerji Avrupa'nın CEO'su Martin Berkenkamp ile görüştüm. GE'nin Türkiye'de rüzgâr türbin fabrikası kurma planları var" diye konuştu.