kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Deniz ve havuz suyu kulağa vurmasın!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu; deniz ve havuz suyunun kulakta nasıl iltihaplanmaya yol açtığını ve alınabilecek önlemleri anlattı:

* Kulağa suyun kaçmasıyla kulakta bulunan kirler şişer, bu da dış kulakta ıslaklık ve doluluk hissi gibi rahatsızlıklar yaratır. Bu durumun sık sık tekrarlaması veya uzun süre devam etmesi halinde, kirler bulundukları bölgeyi tahriş eder ve iltihaplanmalara neden olur. Bu rahatsızlıklar özellikle çocukları daha fazla etkiler.

* Bu tür rahatsızlıklarla karşılaşılmaması ve tatilin zehir olmaması için; özellikle çocuklar deniz ve havuz mevsiminden önce önlem amacıyla mutlaka bir Kulak- Burun-Boğaz uzmanına götürülmeli.

* Özellikle havuz sularında bulunan bakteri ve mantarlar da çeşitli kulak enfeksiyonlarına yol açabilir. Temiz olmayan havuzlara ve denize girilmesi; kulakta pek çok soruna yol açtığı gibi, havuzları temizlemek için kullanılan antiseptik maddeler de büyük sorun yaratır. Temizlikte kullanılan klor benzeri antiseptik maddelere alerjinin olması durumunda, östaki borusunda ödem oluşabilir. Bu ödem ise ciddi orta kulak iltihaplarına yol açabilir.

TIKAÇLAR KULAĞA ZARARLI
* Bu nedenle özellikle kulak zarı delik olanlar önlem almadan suya girmemeli. Güneş altında uzun süre kalan kişinin havuza ya da denize girmesi vücut direncini azaltır. Bu dirençsizlik ise hastalıklara davetiye çıkarabilir. Ayrıca; soğuk algınlığı, nezle ve sinüziti olup da havuza veya denize girenlerde akut orta kulak iltihabına sıkça rastlanır. İyi tedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonları, insan vücudunda ciddi olumsuzluklara yol açabilir. Orta kulak enfeksiyonlarının iç kulağa ve beyne doğru ilerlemesi durumunda menenjit ve kafa içi komplikasyonlar (beyin apsesi) meydana gelebilir.

* Deniz ve havuzlarda kulak yoluna koruyucu olarak takılan tıkaçlar kulağı korumak yerine zarar verebilir. Tıkaçlar, sadece kulak zarı delik olan kişilere önerilebilir. Tıkaçlar; kulaktaki hava sirkülasyonunu engellediği için, kulağa gelebilecek ani bir darbeyle kulak zarının patlamasına da neden olabilir. Bu nedenle kulak tıkacı zorunlu olmadıkça kullanılmamalı.