kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Zirveye katılan liderler Çırağan Sarayı'nda İstanbul Boğazı'nı ve Boğaz Köprüsü’nü arkalarına alan bir fonda aile fotoğrafı çektirdi.

İstanbul'da tarihi buluşma

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün toplantısında devlet ve hükümet başkanları arasında yoğun diplomasi yaşandı. Zirveyi BM, AB, AGİT, OECD ve Dünya Bankası gözlemci olarak izledi..
Türkiye'nin 1 Mayıs 2007 tarihi itibariyle devraldığı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 15'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla İstanbul, devlet ve hükümet başkanları ile gözlemcilere ev sahipliği yaptı. Çırağan Sarayı Mabeyn salonunda dışişleri başkanlarının katıldığı toplantı ile başlayan zirvede yoğun bir diplomasi yaşandı. "Yeni ufuklara yelken açmak" teması altında düzenlenen 15'inci Yıl Zirvesi'ne Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan gibi devlet adamları katıldı. Zirveyi AB, BM, AGİT, OECD, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi kuruluşların gözlemcileri de izledi.

İKİLİ GÖRÜŞMELER
KEİ 15'inci Yıl Zirvesi gün boyu yoğun diplomasi görüşmelerine sahne oldu. Cumhurbaşkanı Sezer bütün devlet başkanlarıyla ikili görüşmelerde bulunurken Başbakan Erdoğan, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya ve Arnavutluk cumhurbaşkanları ve Yunanistan Başbakanı ile ikili görüşmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinde enerji ele alınırken, Türkiye ve Rusya ilişkileri ile bölgesel konulara da değinildi.

ULUSLARARASI HUKUKA VURGU
Başta enerji olmak üzere her alanda ilişkilerin daha da geliştirilmesi yakın işbirliğinin geliştirilmesi konusunda fikir birliğine varıldığı öğrenildi. Zirvenin sonuç bildirisi de, hükümet ve devlet başkanları tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Bildirgede bölgede süregelen ihtilafların üye ülkeler arasındaki işbirliğini sekteye uğrattığı belirtilerek, ihtilafların çözümünde uluslararası hukuk kurallarının ve ilkelerinin temel alınması gerektiği vurgulandı. Öte yandan üye ülke dışişleri bakanları Karadeniz Çevre Yolu mutabakat anlaşmasını imzaladı. Toplam bin 100 kişilik delegasyonun katıldığı zirvede 2 bin 600 polis ile catering tedarikçiler dahil 2 bin 812 kişi görev yaptı. Toplantının yapıldığı balo salonu 3.5 saat gibi rekor bir sürede hazırlandı.