kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kavurucu sıcaktan nasıl korunuruz?

* Çok sıcak geçeceği söylenen bu yaz döneminde özellikle 4 yaşındaki kızımı korumak için ne yapmalıyım? Havalar sıcak olduğunda aslında sadece çocuklar değil biz de etkileniyoruz. Şu Afrika sıcaklarını ciddi bir sağlık sorunu yaşamadan atlanmanın bir yolu ya da formülü var mı? Ö.E-İstanbul

Geçen hafta sonu yaşadığımız yüksek sıcaklıklar, öngörülenlerin gerçek olduğunun kanıtıydı sanki. Küresel ısınmadan öte bu sene havaların beklenenin de üzerinde sıcak geçeceği anlaşılıyor. Kendi adıma mevsimleri; olumsuz yanlarını değil de, getirdiği güzellikleri ön plana çıkararak yaşamayı severim. 'Doğanın yenemeyeceğimiz kudretine saygı duymak ve onunla uyum içinde yaşamak asıl olandır' diye düşünürüm. Bu nedenle görevleri sadece gözlemek ve nakletmek olması gereken hava durumu yorumcularının, yaz ya da kış durmaksızın felaket tellallığı yapmaları her zaman antipatik gelmiştir bana. Yağmur yağacaksa yağar, güneş açacaksa açar! Bize düşen; selden ya da sıcaktan korunmak için önlem almaktır. Gelin birlikte yaz olması itibarı ile sıcağın yaratabileceği olumsuz etkilerden nasıl korunabileceğimize göz atalım.

ŞAPKASIZ ÇIKMAYIN
* Sıcak altında çalışmak zorunluluğu varsa işe başlamadan önce bazı önlemler alınmalı. Bu, özellikle dışarıda çalışmak zorunda olan beden işçileri, sporcular ve askeri personel için söz konusu. Özellikle sıcaklığın ve nemin fazla olduğu saat 10.00-16.00 arası zorlayıcı bedensel işlerden mümkünse kaçının.

* Dışarıda çalışırken, normalde aldığınızdan daha fazla sıvı alın. Özellikle içinde vücudun terle kaybettiği tuzu da barındıran sıvıları tercih etmek daha faydalı.

* Zamana uyarak için! İşe ya da spor yapmaya başlamadan iki sat önce üç büyük bardak su için. 15 dakika kala ise 2 bardak daha için. Egzersize devam ettiğiniz sürece her 15 dakikada, bir bardak sıvı almaya devam edin.

* Spor yapanlar ve antrenmanını aksatmaması gerekenler; her yarım kilo kayıplarında 2 bardak sıvı almalı.

* İdrar rengi açık sarı olmalı. Eğer renk koyulaşıyor ve miktar azalıyorsa yeterli sıvı almıyorsunuz demektir; miktarı artırın.

* Güneş altında fazla kalmayın. Mecbursanız; güneş ışınlarından korunmak üzere geniş kenarlı bir şapka, terlemeyi kolaylaştırmak üzere ince pamuklu kumaştan bol ve açık renkli giysiler giyin. Özellikle çocuklar direkt güneş ışınına maruz kalacakları zaman yüksek koruma faktörlü kremlerle güneşin zararlı etkilerine karşı korunmalı. Unutmayın; cildi yaşlandıran güneştir!

SIK SIK DUŞ ALIN
* Fırsat buldukça gölgede ya da bir vantilatörün karşısında vücudunuzu serinletin, günde bir-iki defa serin bir duş almanın faydası inkar edilemez.

* Eğer sıcak bir ortamda uzun süre ayakta kalacaksanız arada sırada bacaklarınızı büküp hareket ettirerek kanın aşağıda toplanıp tansiyon düşmelerine ve baygınlığa sebep olmasına engel olun. Giyilecek varis çorapları ayak ve bacaklardaki şişmeleri önler.

* Kafein ve alkol deriye doğru kan akışını artırır, bu da daha çok su kaybetmenize yol açar; bunlardan ne kadar az içerseniz o kadar iyidir.

* Vücut kendini terleyerek soğutur; nemin yüzde 75'in üzerinde olduğu sıcak havalarda, terleme hakkıyla gerçekleşemez ve sıcak çarpma riski ortaya çıkar. Bunu göz önünde bulundurun ve serinlemek için diğer yöntemleri kullanıma sokun.

* Sıcak çarpmasına maruz kalanlar sonraki birkaç ay için sıcak havalara daha hassas olurlar ve çabuk etkilenirler. Fakat bu durum ileride başka sağlık problemi riski yaratmaz. Yukarıda sıralananlar sıcaklık artışının beden üzerine doğrudan yaptıkları; yakın zamanda sizlere yaz mevsiminin çevresel etkilerinden ve iyi bir yaz geçirmek için yapılması gerekenlerden bahsetmek istiyorum.