kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkan konuşmadı Hudson senaryosu Kürtleri de böldü

ABD'de konuşulan "PKK liderlerinin Türkiye'ye teslim edilmesi" senaryosu Kuzey Irak'ı karıştırdı. PKK, Talabani'yi "Karayılan ve Bayık'a tuzak kurmakla" suçladı..
PKK, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye bağlı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni "Murat Karayılan ve Cemil Bayık'a tuzak kurup Türkiye'ye yakalatma planları yapmakla" suçladı. KYB ise iddiaları reddetti. Türkiye ve Amerika'da yoğun tartışmalara yol açan Hudson Enstitüsü'ndeki 'felaket senaryoları' Kürtler arasında da gerginliğe neden oldu. Kürt medyasında yer alan haberlere göre, özellikle toplantıda gündeme gelen "PKK'lı iki üst düzey liderin yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesi" ile ilgili senaryo PKK ile KYB'ni karşı karşıya getirdi. Senaryonun kamuoyunda duyulmasından sonra terör örgütü PKK'ya yakın gazete ve siteler ile bağımsız Kürt kaynakları, "Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye bağlı KYB'yi Kandil'deki PKK yöneticileri Murat Karayılan ile Cemil Bayık'a tuzak kurup, onları Türkiye'ye yakalatma planları yapmakla" suçladı.

FİLM GİBİ
Bağımsız Kurdish Media internet sitesinde yer alan haberdeki senaryo şöyle: "Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Hükümeti'nin ortağı konumundaki KYB, arabulucu rolüyle PKK liderleri Murat Karayılan ve Cemil Bayık ile Türk yetkililer arasında görüşme adı altında bir toplantı ayarlar. Ancak KYB'nin görüşmeden daha önce haberdar ettiği Türk İstihbarat Teşkilatı ajanları toplantıyı basarak, Karayılan ve Bayık'ı helikopterle kaçırırlar." İki PKK liderini kaçırma planının en ince ayrıntılarına kadar düşünüldüğü kaydedilen haberde, "Türkiye'nin Kuzey Irak hava sahasına giriş izni bulunmadığı için MİT, Karayılan ve Bayık'ın kaçırılacağı helikopteri KYB'nin yardımıyla parçalar halinde Kuzey Irak'a getirip burada monte edecekti" deniliyor.

OĞUL TALABANİ DE ABD'DEYDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden askeri yetkililerin de bulunduğu Hudson'daki toplantıya, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Washington temsilcisi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani de katılmıştı. PKK'nın kendisine karşı tasarlandığını düşündüğü bu komploda KYB'nin de yer aldığı iddiasını Kubat Talabani'nin de katılmış olmasına dayandırıyor.
Haberin fotoğrafları