kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Gebelikte nasıl doğru beslenilir?

Beş yıllık evlilikten sonra, artık eşimle bir bebek sahibi olmak istiyoruz. Gebelik sırasında sigarayı bırakmam gerektiğini biliyorum ve bırakacağım da! Fakat hem gebelik, hem sigarayı bırakmanın getirebileceği kilo artışı beni endişelendiriyor. Bu ikisinin üst üste gelmesi sıkıntı yaratmaz mı; sizce bebeğim ve kendim için en iyi nasıl beslenmeliyim?

Sigarayı bırakmak kısa bir süre için beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaratabiliyor. Gebelik de böyle bir dönem olduğuna göre, beslenmeye gösterilmesi gereken özen artıyor. Gebelik sırasında yeterli ve sağlıklı beslenme, bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Gebe kalmadan önce günlük olarak aldığınız toplam kaloriden 200-300 kalori fazla almalısınız. İlk birkaç ayda bulantı, kusma ya da sigarayı bırakma bu dengeyi tutturmayı zorlaştırabilir ama göstereceğiniz dikkatle sorunsuz bir gebelik geçirebilirsiniz. Konu ile uğraşanların fikir birliğine vardığı bazı öneriler şöyle:

* İhtiyacınız olan her gıdayı alabilmek için 'çeşitli' beslenin. Her gün 6-11 porsiyon hububat, 2-4 porsiyon meyve, 4 ya da daha fazla sebze, 4 porsiyon süt ürünleri, 3 porsiyon et, balık, kümes hayvanı ya da kuru yemiş gibi proteinli gıdalar yemeniz önerilir. Ama porsiyon deyince lütfen ısrarcı annelerimizin doldurduğu tabağı anlamayın. Bir porsiyonda yemek, tabağın ortasında kalmalıdır!

VİTAMİNSİZ KALMAYIN
* Siyah undan yapılan ekmek, kepekli mamuller, makarna, pirinç ve meyve gibi hem nişasta hem de lif içeren gıdaları seçin.

* Yeterli vitamin ve minerali almaya özen gösterin. Doktorunuz hamileliğiniz boyunca kullanacağınız vitamin preparatları önerecektir.

* Günde bin 200 miligram kalsiyum almayı sağlamak için en az 4 porsiyon kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri yiyip için.

* Günlük olarak üç porsiyon demirden zengin yiyecekler yiyip 30 miligram demir alın.

* Her gün portakal, greyfurt, mandalina, çilek, brokoli, karnabahar ve yeşil sebzeler gibi C vitamininden zengin bir kaynak seçin.

* Her gün koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et ve baklagiller gibi folik asitten zengin bir gıda yiyin. Her hamile bebeğini nöral tüp defektinden korumak için günde 4 miligram folik asit almalıdır.

* Her iki günde bir havuç, bal kabağı, ıspanak ve kayısı gibi A vitamininden zengin bir gıda yiyin. Yukarıdakiler yapılması önerilenler; isterseniz kısaca yapılmaması önerilenleri de sıralayalım:

* Erken doğum ve düşük doğum tartısına sebep olduğu için alkolden kaçının.

* 300 miligram kafeini aşmamak için günde iki fincan kahve, beş fincan çay ya da iki kutu kolalı içecekten fazla içmeyin.

* Titizlikle sakarinden kaçının. Sakarin, plasentayı geçip bebeğin dokularında birikebilir. Kullanılması gerekiyorsa aspartam ve asesulfam içeren yapay tatlandırıcılar kullanılabilir.

* Toplam enerji içinde yağın oranı yüzde 30'u geçmemeli. 2 bin kilokalori alan bir kişi, günde 65 gram yağdan fazlasını almamalı.