kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yazlıklar, devremülk rüzgârını kesemedi

Türkiye'nin güney sahilleri yazlık proje akınına uğrasa da 90'lı yılların gözdesi olan devremülkler, kitlesini kaybetmedi Sistemi, yüksek konut fiyatlarıyla başa çıkamadıkları için yazlık alma fikrinden uzak duran orta gelir grubu ayakta tutuyor..
90'lı yıllarda tatilcilerin gözdesi haline gelen devremülkler popülerliğini kaybetmiş gibi görünse de sistem tüm hızıyla işlemeye devam ediyor. Her şey dahil tatil uygulamalarının yanı sıra, gayrimenkuldeki büyümenin etkisiyle artan yazlık projelerin de alternatif oluşturduğu devremülkleri ayakta tutan kesim ise orta gelir grubu.

Yazlıklar pahalı geliyor
Bir ailenin süresiz olarak tatil köylerinde her yıl bir ya da birkaç hafta tatil amaçlı kullanım hakkı satın almasını ifade eden devremülk sisteminde haftalık fiyatlar ortalama 6 bin 500 dolar ila 18 bin dolar arasında değişiyor. Ancak ücretler mülkün ve tesisin özelliklerine göre bu tutarın altında veya üzerinde de seyredebiliyor. Ayrıca mülk sahipleri ücretsiz temizlik hizmetinden, tesisin aktivite alanlarından yararlanıyor. Bir devremülkün tek maliyeti yıllık olarak ödenen ve ortalama 350 bin dolar seviyelerinde olan aidatlar. Durum böyle olunca yazlık fiyatlarının yüksek olması aslında devremülkleri destekleyen bir unsur haline geliyor. Çünkü, özellikle orta gelir grubu, daha fazla ödeyerek yazlık sahibi olmak veya tatilini otelde yaparak bir süreliğine para ödemek yerine hala devremülkü tercih ediyor.

Satışlar iki kat arttı
Club Dedeman Bodrum'un ortaklarından Behzat Aksaray, sektörün sanılanın aksine hız kesmediğini ifade ederek, ev almak çok masraflı bulunduğu için devremülke olan ilginin canlı kaldığını söylüyor. Yazlık projelerin sayısının çoğalmasının pahalı fiyatları yüzünden devremülk satışlarını kesemediğinin altını çizen Aksaray, özellikle bu yıl çok iyi bir grafik yakaladıklarını ve satışları ikiye katladıklarını belirtiyor. Aksaray, şöyle devam ediyor: "Sadece ilk aylara bakıldığında bile 2006'nın Ocak-Nisan dönemine kıyasla yüzde 100 daha fazla devremülk satışımız oldu. Yazlık satın almak pahalıdır. Oysa devremülkte bir kez para ödersiniz, sonra da yıllık aidat dışında hiçbir şey... O da en fazla aylık kullanımda 700 dolara kadar çıkar. İki hafta için ayda ödeyeceğiniz tutar 35 dolardır. Ev alıp 11 ay kapalı tutumak, sonra gidip temizliğiyle, masrafıyla, faturasıyla uğraşmak insanlara cazip gelmiyor."
Haberin fotoğrafları