kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fransızlar ve Almanlar Türkiye'yi AB'de istemiyor

Yeni Haber
Financial Times (FT) gazetesi yeni Avrupa Anayasası konusunda çıkmaza giren Avrupa Birliği ülkelerinin, Türkiye'nin Birlik'e üye olmasına da soğuk baktıklarını aktardı. FT'nin haberine göre, Fransızların yüzde 71'i, Almanların ise yüzde 66'sı Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor.

Yeni Avrupa Anayasası'nın kabul edilmesi konusunda bir türlü uzlaşamayan Avrupa Birliği ülkeleri, yeni bir yol arayışında. Harris Araştırma Şirketi'nin AB genelinde yaptığı araştırma sonuçları, Avrupalı vatandaşların oluşturulan yeni anayasaya karşı olduklarını ortaya koyuyor.

Dönem başkanlığını elinde bulunduran Almanya Başbakanı Angela Merkel'in diğer AB üyelerinin bu kez sunulacak olan anayasanın kabul edilmesini istediğini ancak bunun AB içinde tartışmalara yol açtığını duyuran FT, İrlanda ve Danimarka'nın referanduma gideceklerini ancak neticenin olumlu çıkmasının beklendiğini yazdı.

AB'nin başı çeken ülkelerinden İngiltere, Fransa, Hollanda ve Polonya da halkın anayasanın referanduma götürülmesi gerektiğine inandıkları ortaya çıktı. Bu ülkeler arasında ayrıca İspanyolların yüzde 75'i, Almanların yüzde 71'i, İngilizlerin yüzde 69'u, İtalyanların yüzde 68'i ve Fransızların yüzde 64'ü anayasanın referanduma götürülecek kadar önemli bir konu olduğu görüşündeler.

Bu arada bazı AB liderlerinin İngiltere Başbakanlığından görevini önümüzdeki hafta bırakacak olan Tony Blair'in Avrupa Birliği'nin Başkanı olmasını istemeleri, AB vatandaşarı tarafından pek sıcak bakılmıyor. Blair'e en fazla destek ise yüzde 27 ile İtalyanlardan gelirken, Fransızların sadece yüzde 16'sı Blair'in AB Başkanı olmasını istiyor.

CHA