kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Filistin'de yeni kabine göreve başladı

Yeni Haber
Filistin'de Hamas ve El Fetih arasındaki çatışmalarından ardından Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kurulan yeni kabine görevine resmen başladı. Ramallah'taki Parlamento binasında gerçekleştirilen yemin töreninde Abbas ile birlikte yeni kabine üyeleri yemin ederek görevlerine başladı.

Mahmud Abbas, çatışmaların ardından olağanüstü hal ilan ederek Hamaslı Başbakan İsmail Haniye'yi görevden almış ve onun yerine Maliye Bakanı Salem Fayyad'ın Başbakan olarak atamıştı.

Salem Fayyad ve onun kurduğu kabinedeki diğer bakanlar, bugün düzenlenen törenle yemin ederek görevlerine başladı.

MAHMUD ABBAS, HAMAS'I "KANUNDIŞI" İLAN ETTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Başbakan olarak atandıktan sonra kurmakla görevlendirildiği yeni kabinesiyle bugün yenin eden Salem Fayyad Batı Şeria ve Gazze arasında birlik çağrısı yaptı.

Fayyad, eymin ettikten sonra yaptığı ve televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında "Anayurdumuz iki parçası olan Batı Şeria ve Gazze arasında hem siyasi hem de idari açıdan organik bir birlik sağlanması konusunda ısrar ediyoruz" dedi.

Konuşmasında Gazze'de yaşayanlara da seslenen Salem Fayyad, kabinesinin "yaşanan utanç verici anormal olayları sona erdirmek çaba vereceğini" söyledi.

Öte yandan yemin töreninin ardından Mahmud Abbas tarafından yapılan açıklamada "Hamas grubunun, Filistin yasamasına ve kurumlarına karşı silahlı isyan gerçekleştirdiği için kanun dışı ilan edildiği" belirtildi. Açıklamada "örgütle bağı bulunan herkes, Filistin kanunlarına uygun şekilde cezalandırılacaktır" denildi.

Fetih ile bir hafta boyunca yaşanan silahlı çatışmanın ardından Gazze'de kontrolü ele geçiren Hamas örgütü de yeni Filistin kabinesini "geçersiz" bulduğunu bildirmişti.

Filistinli yetkililer, kurulan bu yeni kabineyle birlikte ayrıca Batı'nın ekonomik ambargosunun kalkmasını umuyorlar.

CHA