kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD: İşbirliği herkesin çıkarına

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD: İşbirliği herkesin çıkarına
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü McCormark, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını yorumlarken operasyonun çözüm olmadığını düşündüklerini tekrarlayarak "Sorunun işbirliği ile çözümlenmesi herkesin çıkarına, Türkiye'nin çıkarına, Irak'ın çıkarına ve samimiyetle söylüyorum, bizim de çıkarımıza" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bir kez daha sınır ötesi operasyonuna karşı çıkarak Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK varlığı sorununun işbirliği ile çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Bakanlık Sözcüsü Sean McCormark, "Sorunun işbirliği ile çözümlenmesi herkesin çıkarına, Türkiye'nin çıkarına, Irak'ın çıkarına ve samimiyetle söylüyorum, bizim de çıkarımıza" şeklinde konuştu.

Sean MacCormark, günlük basın bilgilendirme toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, terör örgütü PKK ile mücadelenin sınır ötesinde değil Türkiye içerisinde yapılması gerektiği" yolundaki açıklamalarına dikkat çekilmesi üzerine ABD'nin operasyon karşıtı tutumunu yinelerken "Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'a girmesinin çözüm olduğunu düşünmediğimizi net bir biçimde dile getirdik" dedi. Türkiye'nin sorunlarını anladıklarını, ABD'de de teröre kurban verdiklerini belirten Sözcü, şunları söyledi:

"Masum insanlarının hayatlarını kaybetmesinin ne demek olduğunu biliyoruz. Ancak Irak ve Türkiye komşu. Bu değişmeyecek. Ve bu sorunun, Türkiye'nin Irak'a girmesini içeren tek taraflı eylemler ile değil, işbirliği ile çözümlenmesi herkesin çıkarına Türkiye'nin çıkarına, Irak'ın çıkarına ve, samimiyetle söylüyorum, bizim de çıkarımıza olduğuna inanıyoruz."

'PKK'NIN ATEŞKES' İDDİASI

Sean McCormark, terör örgütü PKK'nın ateşkes iddiasıyla ilgili soruya da "Bizler veya başkalarının bunda herhangi bir rol oynayıp oynamadığımızı söyleyemem. Bakınız, eğer terörist bir örgütün şiddet eylemleri sonucunda artık masum insanlar hayatlarını kaybetmiyorsa, bunun olumlu bir şey olduğunu düşünüyorum. Bir çözüm müdür? Hayır. PKK, terörist bir örgüt. Biz, Türk hükümetinin kaygılarını çok ciddiye alıyoruz. Masum insanlar hayatlarını kaybetti. Ve bu çözümlenmesi gereken bir sorundur. Bunun en iyi çözüm yolu da Irak ile Türkiye arasındaki işbirliği ve biz bu konuda bir rol oynuyoruz, General Ralston'un aracılığıyla aktif bir rol oynuyoruz. Ancak bu kalıcı çözüm müdür? Hayır, olmadığını söyleyebilirim."
(ANKA)