kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Operasyon haberi ortalığı karıştırdı

ANKARA
AP haber ajansının "Birkaç bin Türk askeri Kuzey Irak'a girdi" iddiası dünyada flaş haber oldu. İddiayı Başbakan, Genelkurmay ve K. Iraklı yetkililer yalanladı..
Associated Press (AP) Ajansı'nın Türk askerinin dün Kuzey Irak'a girdiği yönündeki iddiaları dünyayı karıştırdı. Birkaç bin Türk askerinin Kuzey Irak'a girdiği yönündeki haber, Genelkurmay kaynaklarınca yalanlandı. Ayrıca Kuzey Irak Sınır Muhafızları yetkilisi Akit Hüseyin de TSK'nın sınırı geçtiği iddialarının doğru olmadığını açıkladı. Ancak CNN International'ın, Amerikan Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberde de sınır ötesi operasyonun olduğunu iddia etmesi kafaları karıştırdı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de, Türk askerlerinin Irak'ın kuzeyine girdiği iddiaları üzerine, "Şu anda başka bir ülkeye giriş olmadığını" belirtti. Gül, Afrika Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, "Böyle bir şey yok. Olursa zaten biz söyleriz. Onun hazırlıkları ayrıdır" diye konuştu.

WİLSON GENELKURMAY'A GİTTİ
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack ise, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girdiği yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Türklerden bu haberlerin doğru olmadığını duyduklarını" söyledi. McCormack, düzenlediği günlük basın toplantısında bir soru üzerine, "Bu haberlerin temeli olduğunu sanmıyorum. Ankara'daki büyükelçimiz Ross Wilson, gidip Türk Genelkurmayı ile görüştü ve onlar da bu haberlerin doğru olmadığını söylediler. Türklerden bu haberlerin doğru olmadığını duyduk" dedi.

10 HELİKOPTERDEN KEŞİF
Resmi dille yalanlanmasına rağmen "sınır ötesi harekat" iddiaları gece boyu sürdü. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin yayın organı Pukmedia ise "Türk ordusunun Kuzey Irak'a geniş çaplı operasyon yapmadığını, ancak operasyon keşifi için hava indirmesi yaptığını" öne sürdü. Haberde, 1976'dan beri boş olan Behdinan bölgesinde 10 askeri helikopterin hava indirmesi yaptığı, Türk askerlerinin bir saatlik keşfin ardından geri döndükleri iddia edildi. AP'nin geçtiği "sınır ötesi operasyon" iddiasını içeren haber, gece tekrar servise konuldu. Yinelenen haberde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Irak'taki Kürt kaynaklarının operasyonu doğrulamadığı, ancak güvenlik yetkililerinin haberi doğruladığı vurgulandı. Reuters haber ajansı da Türkiye'nin "kısıtlı bir sızma" yaptığını söyledi. AP yetkilileri SABAH'a yaptıkları açıklamada haber kaynaklarına güvendiklerini belirtti.