kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dış basından iddialar: Türk askerleri Irak’ta Kürtleri kovalıyor

Yeni Haber
Türk askerlerinin Kuzey Irak'a girdikleri haberi ve bunu izleyen açıklamalar, yurt dışında da yankı buldu. New York Times gazetesi "Türk tehditleri giderek ciddileşiyor" derken Financial Times, sınır bölgesinde büyük bir askeri yığınak olduğuna dikkat çekti. The Independent ise "Türk askerleri 'Irak'ta Kürtleri kovalıyor" başlığını kullandı.

INDEPENDENT: "ABD ORDUSU ÇOK KAYGILI"

İngiliz The Independent ise, büyük operasyon haberinin yalanlanmasına karşın "ABD, Amerikan kuvvetleri ve uçaklarının sınırlı bir Türk saldırısına bile karşı koymalarının istenmesi halinde Irak'ta içinde bulunduğu karışıklığın daha karmaşık hale gelecek olmasından kaygı duyacak" görüşünü dile getirdi.

ABD ordusunun Türk operasyonuna ilişkin haberleri doğrulatamadığını ancak "çok kaygılı" olduğunu söylediğini kaydeden gazete, Türkiye'nin son dönemde Kuzey Irak'a girmekle tehdit ettiğini savundu.

The Independent, PKK'nın, Kandil dağları dahil olmak üzere, Kuzey Irak'ta çeşitli üslerinin bulunduğuna dikkat çekerken de "Türkler, 1997 yılında olduğu gibi Kuzey Irak'a büyük bir askeri güç gönderse de PKK'nın yerini belirlemek zor, onu yok etmek ise daha zor" yorumunu yaptı.

PKK'nın Türkiye'nin Kürtlerin yaşadığı bölgelerindeki faaliyetlerinin boyutunun "hala sınırlı" olduğunu öne süren gazete, "Ancak Türk ordusu ve ılımlı İslami hükümet, misilleme ile tehdit ettiler. Her ikisinin, bu yaz yapılacak parlamento seçimleri yaklaştıkça vatanseverlik ehliyetini kanıtlamak için nedenleri var" diye yazdı.

The Independent, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün operasyon iddiasını yalanlayan açıklamasını "Türk ordusu ile askerler arasındaki sınırlı iletişimin bir sinyali" olarak değerlendirdi.

Irak hükümetinin de, operasyon haberlerini büyütmemeye istekli olduğunu belikten gazete, Kerkük'te bu yıl bir referandum yapılacak olmasının da "Türkiye'nin Irak hükümetine ve Kürdistan bölgesel yönetimine baskı yapması için teşvik oluşturduğu" savına yer verdi.

NEW YORK TIMES: "TÜRKLER OPERASYONLA TEHDİT ETTİ"


ABD'li New York Times gazetesi, "Türk tehditleri giderek ciddileşiyor" başlığını kullandığı haberinde operasyon iddiasının resmen yalanlandığına dikkat çekerken "Türk yetkilileri, bağımsız Kürdistan'dan yana olan PKK asilerini yakalamak için kuvvetlerini sınırın öteki tarafına göndermekle tehdit etti" diye yazdı.

FT: "SINIRDA BÜYÜK YIĞINAK"


İngiliz Financial Times gazetesi ise, Türkiye'nin, askerlerinin Irak'a girdiğini yalanladığını belirtirken bu konudaki haberlerin Türk kuvvetlerinin sınırda büyük bir yığınak yaptıkları ve Ankara'da son saldırıların yol açtığı ölümlerden duyulan öfkenin giderek artığı günlere denk düştüğüne işaret etti.

(ANKA)