kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
14 yıl boyunca savaş uçaklarını uçuran Önder Şenkon, yüzbaşı rütbesinde bırakıp başladığı bisiklet işinde Bianchi markasıyla Türkiye'nin en büyük üretici ve ihracatçıları arasına girdi..
Türkiye'nin en büyük bisiklet üretici ve ihracatçısının bir zamanlar savaş uçağı pilotu olduğunu biliyor muydunuz? Bianchi Bisiklet San. ve Tic. A.Ş.'nin Başkan Vekili Önder Şenkon'dan bahsediyorum. Hava Harp Okulu mezunu Şenkon, 14 yıl boyunca başta Fantom olmak üzere savaş uçaklarını uçurdu. Yüzbaşı iken istifa etti. Askeri kariyer yerine, girişimciliği seçti. İtek şirketine ortak oldu.

İTALYA'DA FİRMA ALDILAR
Bisiklet, motosiklet, yedek parça ithalatı yapan şirket, 1989'da Java'nın temsilciliğini üstlenir. 1994'te İtalyanlarla Bianchi Türkiye'de yüzde 50 ortaklıkla başlayan ticari işbirliği, 1999'da İtalyanlar'ın hisselerini de satın almayla sona erer. O dönemde Bianchi markasıyla yapılan bisikletler İtalya'ya ihraç edilir. Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye şirket satın alarak pazara giriş yaparken, İtek tam tersini başarır. 2005 Mayıs ayında İtalyanlar'ın en önemli bisiklet ve fitness aletleri markalarından Atala satın alınır. Böylece önemli bir bisiklet pazarı da elde edilmiş olur. 286 kişinin çalıştığı Bianchi, 258 farklı modelde yılda 350 bin adet bisiklet üretiyor. Önder Şenkon, "Bianchi'nin Türkiye'nin bisiklet üretiminde payı yüzde 30'u, ihracatında ise payı yüzde 85-90'ları bulur" diyor.
Haberin fotoğrafları