kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsayı Çin çarptı, faiz ve enflasyon tuttu

Çin, spekülatöre vergi koyunca Şangay Borsası iki günde yüzde 15 düştü. Bu kayıpla sarsılan İMKB, düşük çıkan enflasyon ve faizdeki gevşemeyle teselli buldu..
Çin'in Şangay Borsası'nın iki günde yüzde 15 düşmesi İMKB'yi de yüzde 0.82 civarında düşürdü. 46 bin 300 desteğinin altına düşen endeks gün sonunda 46 bin 111 puandan kapandı. Yüzde 70'i yabancı yatırımcıların elinde olan İstanbul Borsası, Çin Borsası'nın etkisinden kurtulamazken, bono ve döviz piyasaları enflasyona odaklandı.

FAİZ % 18.20'YE İNDİ
Enflasyon rakamının düşük geleceğine yönelik beklentilerin gerçekleşmesiyle bono faizi ve dövizde ise borsanın tersine küçük yükselişler gerçekleşti. Gösterge bono faizi yüzde 18.20'ye inerken, dolar 1.30 seviyelerine kadar gerilemiş oldu. Merkez Bankası kapanış kurlarına göre lira, dolar karşısında yüzde 0.1 yükselirken, Euro'ya göre ise yüzde 0.06 değer kaybetti. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.30/1.31 YTL, Euro kurunu 1.75/1.76 YTL, pariteyi 1.34 olarak ilan etti. Bu kurlara göre, lira, yıl sonuna göre dolar ve Euro karşısında sırasıyla yüzde 7.68 ve yüzde 5.38 değerlenmiş oldu.

SPEKÜLATÖRE VERGİ
Çin'de hükümetin geçen hafta hisse işlem vergisini yükseltmesinin ardından Şangay Borsası dün de yüzde 8.26 düşüşle kapandı. Bu düşüş, endeksin 10 yıl içindeki günlük en büyük ikinci düşüşü. Ülkede öğrencilerin bile harçlıklarını borsaya yatırmasıyla rekor düzeyde yükselen borsa endişelere neden olmuştu. Önceki hafta Eğitim Bakanlığı, öğrencilere 'Borsaya yatırım yapmayın' çağrısı bile yapmıştı. Yetkililerin, yatırımcı güvenini kazanmak amacıyla ülkenin resmi gazetelerinin birinci sayfalarında, yayımladıkları başyazılarda, piyasanın görünümünün olumlu olduğu ve vergi artışının sadece spekülatörleri hedeflediği belirtildi. Ancak aracı kurumlar, yatırımcıların buna rağmen satış yaptığını söylediler.