kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

SABAH'la Seçim 2007'nin Nabzı

Yeni Haber
Liste dışı kalan vekiller kırgınlıklarının yanı sıra, liste şoku yaşıyor. Aday listelerinin verilmesinin ardından partilerde seçim heyacanı başladı. İşte siyasi partilerle ilgili son haberler... ..
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), siyasi partilerin milletvekili aday listelerini incelemeye başladı. Siyasi partiler, YSK'nın belirttiği eksiklikleri 8 Hazirana kadar tamamlayacak. Milletvekili aday listelerindeki eksiklikler, ilgili siyasi partilerce tamamlanarak 17 Haziran Pazar gününe kadar YSK'ya bildirilecek. Bağımsız adaylar da dahil tüm adaylarla ilgili son sözü YSK söyleyecek. Kurul, milletvekili kesin aday listelerini 20 Haziran Çarşamba günü radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edecek.


AKP'DE SEÇİM TELAŞI BAŞLADI

*Milletvekili aday listesinin YSK'ya sunulmasından önce yoğun günler yaşayan AKP Genel Merkezi bugün sessizliğe büründü. Seçim Koordinasyon Merkezi 50'nin üzerinde ilde miting düzenlemeyi planlıyor.

*Milletvekili genel seçiminde AK Parti'den milletvekili adayı olarak listelerde yer almayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ''AK
Parti'nin kuruluşunda belirlediğimiz prensiplerden biri de 65 yaş sınırıydı, bu nedenle kendim aday olmak istemedim'' dedi.

*Fransız Le Figaro gazetesi, Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu bazı illerde AKP konusundaki genel hayal kırıklığına karşın partinin zemin kazandığını savunurken, "Özellikle AKP'nin Kemalist düzene karşı verdiği mücadele ilgi uyandırıyor" diye yazdı.


LİSTE ŞOKU YAŞANIYOR

*Liste dışı kalan vekiller kırgınlıklarının yanı sıra, liste şoku yaşıyor. Vekiller, "En fazla 50 kişi liste dışı kalırdı. 150'nin üzerinde isim olması şaşırttı" şeklinde konuştu. AKP'den listeye giremeyen vekiller tepkilerini sert sözlerle de dile getirdi. CHP'de listeye giremeyen vekiller ise "çok sürpriz olmadı" yorumunu yaptı.

SAFFET KAYA AKP ARDAHAN MİLLETVEKİLİ ADAYI

*YSK'ya verilen milletvekili aday listelerinde Ardahan AK Parti'nin ilk sırasında Doğru Yol Partisi eski Genel Başkanı Saffet Kaya yer aldı.

EKONOMİ KURULUŞLARINDAN MECLİS'E TRANSFERLER

*Genel seçimlerde milletvekili adayı olan isimlerin arasında ekonomi ile ilgili kuruluşlardan bazı isimler dikkat çekti. AKP'de; DSİ Genel Müdürlüğü'nden istifa eden Veysel Eroğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan, Merrill Lynch'ten Mehmet Şimşek, SPK üyeliğinden ayrılan İbrahim Mete Doğruer, DPT Müsteşar Yardımcılığından ayrılan Lutfi Elvan garantili sıralardan aday gösterildi.

*CHP'den, AKP hükümeti döneminde görevinden ayrılan Hazine eski Müsteşarı Faik Öztrak, TESK Başkanı Derviş Günday, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın aday gösterildi. CHP'den aday gösterilen bir başka isim de, Enerji Bakanı Hilmi Güler'in danışman olarak atamak istediği, ancak sosyal demokrat olduğu gerekçesiyle ataması Başbakanlık'tan dönen Necdet Pamir oldu. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de, Demokrat Parti'nin Ankara Birinci Bölge birinci sırasından aday oldu.


CHP'DE SESSİZLİK, BAYKAL VE KURMAYLARI DİNLENİYOR

*CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, listelerin açıklanmasının ardından evinde dinlenmeye geçti. CHP Genel Merkezi'nde ise sessizlik hakim. Liste çalışmalarını bizzat yürüten CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yorgunluğunu evinde dinlenerek atmaya çalışırken, parti yöneticileri de partiye gelmedi. CHP Genel Merkezi'nde görevliler dışında kimse bulunmuyor. Öte yandan listelere giremeyen adayların nasıl tepki koyacağı merakla beklenirken, bu konuyla ilgili henüz bir itirazın yapılmadığı kaydedildi. Ancak, CHP'nin bazı il ve ilçe örgütlerinde, gösterilen adaylardan dolayı rahatsızlık duyulduğu belirtildi.

ERDOĞAN'NIN CHP'Lİ RAKİBİ DE HALK SEÇSİN DİYOR

*CHP'nin keskin muhalefet yürüttüğü "Cumhurbaşkanını halk seçsin" önerisi, Başbakan Erdoğan'a karşı İstanbul 1. Bölge'den CHP adayı olan İlhan Kesici tarafından destekleniyor. Kesici, tüm seçimlerin "doğrudan ve iki turlu" olması gerektiğini savunuyor.

YAZICIOĞLU BBP'DEN İSTİFA ETTİ

*Muhsin Yazıcıoğlu, Seçim Kanunu'na göre, bağımsız adayların hiçbir siyasi parti sıfatı taşımaması gerektiğini belirterek, BBP Genel Başkanlığı görevinden istifa ettiğini bildirdi.

ANAVATAN EKSİK LİSTELERİ TAMAMLAYACAK

Anavatan Partisi Isparta İl Başkanı Melih Sezgin, Demokrat Parti (DP) ile birleşmenin gerçekleşmemesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) eksik verilen listelerin tamamlanacağını söyledi.

DP'Lİ SEVİNDİ: ARTIK SÖZ KADIN SEÇMENDE

*Aday listelerinde ön plana çıkan kadın adaylardan DP'li Nevval Sevindi, Türk siyaset tarihinde TBMM'ye girebilecek kadın aday sayısının ilk kez yüzde 10 civarında ortaya çıktığını vurgulayarak,"Artık söz kadın seçmende. Türk siyasetinde kadınların daha etkin yer alabilmesi için kadın seçmenlerin de oy haklarıyla bu sürece katkıda bulunmaları gerekir. Kadın seçmen, kendi oyunun bir güç olduğunu fark etmeli" dedi.

DP'de 3 milletvekili adayı adaylıktan çekildi

*Demokrat Parti'de Malatya'da konulduğu sırayı beğenmeyen üç milletvekili adayı adaylıktan çekildi. Malatya'dan Demokrat Parti 2. sıra adayı Derviş Ali Kılıç, 3. sıra adayı Ali Kalkan ve 4. sıra adayı Mehmet Gültekin, Yüksek Seçim Kurulu'na adaylıktan çekildiklerini yönünde dilekçe verdi.


MHP MİTİNGLERE ADANA'DAN BAŞLIYOR

*Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili genel seçimleri öncesinde miting çalışmalarını Adana'dan başlatıyor.

Ekonomi dünyasında bir aday da MHP'den


*SPK Başkanı olduğu dönemde AKP hükümeti ile büyük sürtüşmeler yaşayan eski başkan Doğan Cansızlar, MHP'den milletvekili adayı oldu.

Muharrem Kıcıman MHP'den istifa etti

*Siyasi partilerin 22 Temmuz'da yapılacak olan Genel Seçimlerdeki adaylarını açıklamasının ardından aday adaylarından istifalar gelmeye başladı. Milliyetçi Hareket Partisi'nden aday adayı olan ve listede ilk sırada olacağı tahmin edilen Çankırı milletvekili aday adayı Muharrem Kıcıman, listeye giremeyince istifa etti.

SAADET PARTİSİ: ADAYIMIZ MÜSLÜMAN
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, İstanbul milletvekili adaylarından İshak Kosif'in gayrimüslim
olmadığını bildirdi.

"YSK'DAN ERBAKAN AÇIKLAMASI

YSK Başkanı Muammer Aydın, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın milletvekilliği adaylığı ile ilgili kararlarını, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra açıklayacaklarını söyledi.

PERİNÇEK: PARTİMİZİ MİLLETVEKİLİ ŞİRKETİ OLARAK GÖRMÜYORUZ
*İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, başka bir partiyle birleşme gibi bir düşünceleri olmadığını belirterek, ''Biz partimizi birtakım çıkarların paylaşılması ve milletvekili şirketi olarak görmüyoruz'' dedi.

AB'DEN SEÇİM MESAJI

*Ankara'da yapılan Türkiye-AB Troykası toplantısında AB tarafının "Seçim sürecinin demokratik kurallara ve anayasal çerçevesine göre yürümeli. Herkes sorumlu bir biçimde hareket etmeli" mesajını verdiği öğrenildi.