kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bush, Talabani ile görüşecek

Yeni Haber
Artan PKK saldırıları nedeniyle Türkiye'de Kuzey Irak'a yönelik operasyon tartışmasının yaşandığı bir dönemde, ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray'da Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşecek. ..
Türkiye'nin sınır ötesi operasyonu tartıştığı bir dönemde, ABD Başkanı George W. Bush, bu ülkede tedavi görmekte olan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani bir araya gelecek. Görüşmede, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonu ve terör örgütü PKK konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, günlük basın toplantısında Bush'un Irak Başbakanı Nuri El Maliki, yardımcıları Adel Mehdi ve Tarık Haşimi ile bir video konferans yaptığını bildirdi. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede Bush'un Iraklı liderlerden ulusal uzlaşma konusunda destek istediğini söyleyen Snow, siyasi, ekonomik ve güvenlik konusundaki gelişmelerin gündeme geldiğini açıkladı.

Snow, ayrıca Bush'un ABD'de tedavi görmekte olan Celal Talabani ile bugün (perşembe) Beyaz Saray'da bir araya geleceğini bildirdi. Talabani'nin sağlık durumunun iyiye gittiğini ifade eden Snow, bir soru üzerine, "Bugün Iraklı liderler ile yapılan görüşmedeki konuların yanı sıra, petrol yasası, Baassızlaştırma, anayasa reformu, eyalet seçimleri gibi konuların ele alınmasını bekliyorum. Ama ayrıntılı olarak gündeme bakmadım" dedi.

Öte yandan görüşme, Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyon yapmayı tartıştığı bir dönemde gerçekleşecek olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Görüşmede PKK ve sınır ötesi operasyonun ele alınması da bekleniyor.

Görüşmede ayrıca Kuzey Irak'taki güvenliğin peşmergelere devrinin de gündeme gelmesi öngörülüyor. Daha önce açıklanandan bir hafta önce yapılan devir, Türkiye'nin Irak'a yönelik operasyonu ile ilişkilendirilmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, bunu yalanlamış ve devrin aceleye getirilmediğini söylemişti.