kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Estonya'da AIDS alarmı

Yeni Haber
Avrupa Birliği'nin en az nüfusa sahip üyelerinden Estonya, Birlik içinde AIDS'in en hızlı yayıldığı ülke oldu. Alarma geçen Tallinn yönetimi, şimdi özellikle gençleri bilgilendirmek için çalışma başlattı.

Avrupa Birliği'ne 2004 yılı Mayıs ayında katılan 10 yeni ülkeden biri olan Estonya, ülkede özellikle gençler arasında hızla yayılan AIDS ile mücadele etmeye çalışıyor.

Bu mücadelenin başında gelen kurumlardan Estonya Sağlık Derneği Yöneticisi Riina Raudne, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Estonya'da 15-49 yaşları arasındaki her 100 kişiden 1,3'ünün AIDS hastası olduğunu söyledi.

Bunun Avrupa Birliği içindeki en kötü durum olduğuna dikkat çeken Raudne, örneğin sadece 2004 yılında Estonya'daki her 1 milyon kişiden 568'inin AIDS'e neden olan HIV virüsüne yakalandığını belirtti. Raudne, bu sayının Fransa'da her 1 milyon kişi için 84, Ukrayna'da 212 ve Rusya'da 238 olduğunu kaydetti.

Toplam nüfusu 1,4 milyon olan Estonya'da AIDS salgınının iki dalga halinde yayıldığına dikkat çeken Raudne, AIDS'in ilk olarak uyuşturucu kullanıcıları arasında yaygınlaştığını ancak ikinci dalgada hastalığın cinsel yolla da yayıldığını söyledi. Raudne, 2004 yılında yapılan bir araştırmada ülke genelinde AIDS'e yakalanan kişilerin yüzde 47'sinin bu hastalığa cinsel yolla yakalandığına dikkat çekti.

Ülkede AIDS'in en çok Rus azınlığın yaşadığı Kuzey Doğu bölgelerinde görüldüğünü belirten Raudne, buna özellikle ilk salgın dalgası sırasında bu bölgedeki uyuşturucu kullanımı oranının yüksekliğinin neden olduğunu şimdi ise hastalığın ülke genelinde yayıldığını söyledi.

Raudne, AIDS'in şu anda özellikle kadınlar arasında daha çok görüldüğüne ve hastalığa yakalanan kişilerin üçte ikisinin 30 yaşından küçük olduğuna dikkat çekti.

Hastalığın önlenmesi için halkı bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını belirten Riina Raudne, bu çerçevede düzenledikleri eğitim seminerleriyle Estonyalılar'ı bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.(ANKA)