kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Avrupa barut fıçısına döner'

Rusya-ABD arasında füze savunma sistemi gerilimi sürüyor. Putin, yeni balistik füze 'İskender'in denemesi sonrası sert konuştu. Artan tansiyonu bakanlar arası görüşmeler dindirmeyince, Bush ve Putin masaya oturma kararı aldı ..
Amerika yönetiminin Doğu Avrupa ülkelerinde füze savunma sistemi üsleri kurma anlaşmaları, bölgede yeniden Soğuk Savaş rüzgarlarını estiriyor... Gerilim, salı günü Rusya'nın yeni füze denemesi ile yeni bir boyuta taşındı. Düşman füzeleri anında belirleyip havada imha edecek sistemin iki üssünü Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurmak için prensip anlaşmasına varan ABD'ye yüklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, farklı hedeflere yönlendirilebilen birden fazla savaş başlığı kapasiteli iki gelişmiş balistik füzenin denemesini yaptırdı.

'TÜM SİSTEMLERİ AŞARIZ'
"ABD'nin füze kalkanlarına karşı geliştirdiklerini" söylediği füzenin başarılı denemesi sonrası ilk açıklamasını yapan Putin, "Avrupa, ABD'nin füze kalkanı kurmasına izin verirse barut fıçısına döner" dedi. Bölge uzmanları, Putin'in konvansiyonel silahlar konusunda NATO ile işbirliğini durdurma tehdidinde bulunmuş olduğunu hatırlatarak bölgede gerilimli günlerin yakın olduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise Doğu Avrupa'da kurulacak füze sisteminin Rusya'nın nükleer caydırıcı gücünü zayıflatmaya yönelik olmadığını belirterek, "Doğu Avrupa'daki füze savunma sistemi, Rusya'yı tehdit etmiyor" dedi.

'ABD, TÜRKİYE'YE KURSUN'
ABD, füze kalkan sisteminin İran ya da Kuzey Kore'den olası saldırılara karşı olduğunu söylüyor. Rusya Meclis Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosachev, "Varsayalım ki İran ve Kuzey Kore'den reel bir tehdit var. O zaman füze kalkan sistemi için iki doğal yer var: Türkiye ve Rusya" açıklaması yapmıştı. Tırmanan gerilim üzerine bakanlar düzeyinde yapılan temaslar sonuç vermeyince, ABD Başkanı Bush ve Rus lider Putin masaya oturma kararı aldı. 1-2 Temmuz'da ABD'de iki lider kritik bir zirve yapacak.