kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

İş dünyasından siyasetçiye 'zihniyetinizi değiştirin' uyarısı

Dünkü TOBB Genel Kurulu'na Türkiye'nin dört bir tarafından katılan sanayici ve işadamları hem siyasi hem de ekonomik reformların devam ettirilmesi mesajını verdi. TOBB Genel Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun, Başbakan Erdoğan'ın, ana muhalefet partisi lideri Baykal'ın ve DP Genel Başkanı Ağar'ın konuşmalarındaki ekonomik ve siyasi reformlar ile istikrar, güvenlik hep yüksek alkış aldı, katılımcıları heyecanlandırdı. Geçmiş genel kurullardan farkı ise salonun hilal ve yıldızlarla donatılması, ordu ifadelerinin ise coşkulu alkış almasıydı. Dünkü genel kuruldan Hisarcıklıoğlu'nun şu sözleri hafızalarda kalacak: "Bugün Türkiye bir bakıma, 2001'dekine benzer bir dönüm noktasındadır. 2001 krizi bize, bozuk ikdisadi sistemin devam etmesinin, imkansız olduğunu göstermişti... Nasıl ki ekonomide yapma zihniyeti değiştiyse artık siyasette de zihniyet değişiminin zamanıdır... Yeni meclisimizin ilk ve öncelikli gündemi siyasi ve idari sisteme dair reformlar olmalıdır."
1.3 milyon üyeye sahip 364 oda ve borsanın oluşturduğu TOBB'un genel kurulu tam olarak cumhurbaşkanı seçilememesinin ertesine ve genel seçimlerin öncesine denk gelince, siyasi bir arenaya dönüşmekten kurtulamadı. Sadece siyasi parti liderleri değil TOBB Başkanı da konuşmasının önemli kısmını siyasete ayırdı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki tıkanıklığın aşılması ve istikrarın korunması için, öncelikle siyasi zihniyetin ve sistemin değişmesi gerektiğini vurguladı. Bu değişim yaşanmazsa da, 2001'de ekonomide olduğu gibi, siyasi kırılganlığın yaşanabileceği imasında bulundu.
Siyasi değişimi gerçekleştirecek olan siyasi liderlerin arasında geçen yılki genel kurulda oluşturulan sıcaklık bu yıl yoktu. El ele tutuşarak ve birlik mesajı vererek işadamlarının karşısına çıkmanın yerini, birlikte salona girme aldı. Aradan geçen bir yılda anlaşılan köprünün altından çok sular geçmişti.
Kim haklı kim haksız, kim uzlaşan kim uzlaşmayan artık buna seçmen karar verecek. Ancak siyaset yapma zihniyeti değişmez ve uzlaşma başarılamazsa siyasetin kırılması da pekala gündeme gelebilecek.