kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

UEFA Kupası ikisine de yaramadı

ZAFER ERTEM
Tarihinde UEFA yarı finali de olan İzmir'in efsane takımı Göztepe artık amatör kümede. 'Göz Göz' için çare aranıyor..
Avrupa kupalarında yarı final oynayan ilk Türk takımı olan Göztepe, amatör kümeye düşmenin şokunu yaşıyor. 1968'de Avrupa Fuar Şehirleri Kupası'nda (bugunkü adıyla UEFA) İspanyol Atletico Madrid'i 'Bombacı Halil' (2) ve Kestane Gürsel'in golleriyle dize getirip önce adını çeyrek finale, bir sezon sonra da yarı finale yazdıran ilk Türk takımı olan sarı-kırmızılılar, 82 yıllık süreçte sayısız kupayı da müzesine taşıdı. Türkiye Kupası'nı İzmir'e Altay ile birlikte iki kez getiren Göztepe'ydi. Bugün oynamayan ancak o gün en itibarlı kupa olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı İzmir'e taşıyan da onlardı. 1969-70, rakip F.Bahçe, skor 3-1) Türk futboluna buldozer Fevzi Zemzem, İngiliz Nevzat Güzelırmak, kestane Gürsel Aksel, Çarli Çağlayan Derebaşı, panter kaleci Ali Artuner gibi isimleri kazandıran Göztepe'nin geçmişi, başarılarla dolu. 1997'de genel kurulda yapılan tüzük değişikliğiyle futbol şubesini şirketleştiren Göztepe, Bilgin Grubu'na devredilmesinden sonra, 1998-99 sezonunda Süper Lig'e yükseldi. 1999-2000 sezonunda veda ettiği Süper Lig'e, sonraki yıl yeniden dönen Göztepe, 2001-2002 sezonunda ligi 7. sırada bitirdi. Ancak bundan sonrası Göztepe için çöküş dönemi oldu. İzmir'in şanlı Göztepe'si 2002-2003'te Süper Lig'den, 2003-2004'te Lig A'dan, 2004-2005'te de Lig B'den düştü. Bu sezon da 3. Lig'e veda eden Göztepe beş sezonda dördüncü kez küme düşerek, bir rekora da imza attı.

KARŞIYAKA'DAN DESTEK
Göztepe'nin ezeli rakibi Karşıyaka'da bile ciddi bir hüzün hâkim. Karşıyaka'nın eski başkanlarından Tahir Türetken, İbrahim Koç ve Cenk Karace Göztepe'yle, İzmir futbolunun önemli bir değerini kaybettiği görüşünde. Karşıyaka'nın sembol ismi Selçuk Yaşar, gelinen noktanın sadece Göztepe'nin değil, İzmir futbolunun sorunu olduğunu belirtiyor: "İzmir'de kentin ileri gelenlerinin spora ve spor kulüplerine alakası ne yazık ki eskisi gibi değil. Bu kentte eskiden çok daha az sayıda işadamı, aydın varken kulüplere ilgi daha ileri düzeydeydi. Bu ilgi zayıfladı ve bugünkü tablo ortaya çıktı. Göztepe'nin yaşadıkları da tamamen bu durumla ilişkili." Yine Karşıyaka'nın eski başkanlarından Tahir Türetken, "Ne kadar üzüldüğümü anlatamam. Göztepe ile girdiğimiz sportif rekabetin İzmir'e çok şey kazandırdığını düşünüyorum. İzmir'e böylesine önemli başarılar yaşatmış bir kulübün geldiği nokta gerçekten çok üzücü. Bu yolda bizlere düşen bir görev olursa, seve seve yerine getirmeye hazırız," diyor. Başkan Akif Ersezgin ve yine eski başkanlardan Cenk Karace de durumu, "Göztepe'nin amatör kümeye düşmesiyle İzmir önemli bir zenginliğini, biz de değerli bir rakibimizi kaybettik. Nasıl ki Fenerbahçesiz Galatasaray olmazsa, Göztepesiz de Karşıyaka olmaz,'' diyerek yorumluyor.

EFSANE KADRO BOŞ DURMUYOR
İzmir'in ileri gelen isimleri Göztepe'nin durumuna çare ararken, amatör kümeye düşme şokunu yaşayan Göztepe'nin yeni yönetim kurulu adayları da belli oldu. Göztepe'nin yeni yönetim kurulu adaylarının belirlenmesinde efsane kadronun oyuncularından Halil Kiraz öncülük yapıyor. Kiraz'ın başkan adayı olduğu listede daha önce hem Kurtuluş Platformu hem de basketbol şubesinde görev yapan Atilla Kısmetli, Bucaspor'un eski Başkanı Yusuf Muhafız, eski basketbolculardan Ali Benli'nin yanı sıra Metin Kök ve Eray Aytekin, Ahmet Sabuncu, Ahmet Engin, Ali Çapacı, Ali Özkol, Ali Rıza Altay, Armağan Barın, Bilal Koroğlu, Bilgin Erünal, Burak Yanaşmayan, Burçak Ünsal, Cengiz Çokgezer, Cenk Karataş, Cihan Buğdaycı, Deniz Durmaz, Erkan Sayım, Gürsel Konuk, Hakan Olsunlu, Harun Sarpyıldırım, Hasan Çam, Kemal Şentürk, Mert Aras, Murat Birsel, Murat Çam, Mustafa Egel, Mustafa Kebabçı, Muzaffer Buğdaycı, Ozant Oncağ, Serdar Çınarlı, Şevki Birsel, Teoman Kısmetli, Türker Morova, Volkan Temurşah, Yener Yıldırımkal, Menderes Aktulun ve Ali Yenidoğan'ın isimleri geçiyor. Yeni yönetim Göztepe'ye çıkış yolu bulmaya çalışacak.
Haberin fotoğrafları