kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tarihi gemiler hayata dönüyor

Bir internet platformunda bir araya gelen gemi maketi tutkunları, İstanbul Yelken Kulubü'nde ilk sergilerini açtı..
Kimi çocukluğunda konserve kutularına çivi çakıp yüzdürmeye çalışırken, kimi boş geçen emeklilik günlerine renk katacak bir uğraşıyı ararken kapılmış maket tutkusuna. Günlerce incecik parçaları bir araya getirip, gerçek bir gemi ustası gibi itinayla çalışan Türkiye'nin dört bir yanındaki maket yapımcıları, yarattıkları şaheserleri İstanbul Yelken Kulübü'nde sergiliyor. Tarihin yönünü değiştiren savaş gemilerine, balıkçı takalarına, yatlara, hatta gondollara yeniden hayat veren gemi modelcileri; tarih sahnesinde kaybolmaya yüz tutmuş gemileri, yeni nesille tanıştırıyor olmaktan dolayı çok mutlu. Ay sonuna kadar sürecek olan sergiye herkesi beklediklerini belirten modelcilerin en büyük sorunu ise bu zahmetli uğraşının gençler tarafından rağbet görmemesi ve giderek kaybolmaya başlaması. Gemi Modelcileri Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Aksel, "Gençler kahvelerde oturup zehirleneceklerine, bir uğraş edinip ortaya bir eser çıkarsın. Hrant Dink'i vurma planları yapacaklarına bir geminin planları üzerinde çalışsınlar," diyor. Türkiye çapında 80'e yakın üyesi bulunan ve üç yıldır www.gemimodelcileri.org adresinde üyeleriyle buluşup faaliyet gösteren maketçiler, arasında az da olsa kadınlar da var. "Eşlerimiz genelde bu uğraşımızdan sıkılıyorlar," diyen kadınlarla, diğer arkadaşları gurur duyuyor.

81 YAŞINDAKİ DUAYEN
Mehmet Özkasım, modelcilerin duayeni olarak biliniyor. Çocukluğunda konserve kutularından gemi yaparak modelciliğe başlayan 81 yaşındaki Özkasım, hayatının sonuna kadar modellerle uğraşacağını söylüyor. İTÜ'de bu konuda dersler de veren Özkasım, üç yaşındaki torununu da maket ustası olarak yetiştirmek istiyor. Gemi Modelcileri Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Aksel de çocukluğundan bu yana gemi modelleriyle uğraşıyor. "Beni bu tutkum profesör yaptı, güzel sanatlara merak sardım," diyen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin eski Dekanı Aksel, modelcileri bir araya getirmek için çok uğraştıklarının altını çiziyor. Özellikle küçük modellerle ve şişe içine yerleştirilen model gemilerle uğraşmayı seven başkan, şişe içi gemilerini yapanların artık yetişmediğini de belirtiyor. Genç nesillere bu işi öğretmek için uygulama çizimli kitap bile hazırlayan Aksel, kitabı yayınlatacak bir yayınevi bulamamaktan şikâyetçi. Ayrıca ilgiyi artırmak için yeni sergiler düzenlenmesi, bunun için de sponsor bulunması gerektiğini belirtiyor.

OĞLU İÇİN BAŞLADI
Sergiye İzmir'den 13 gemi modeliyle katılan Zafer İyidilli, birkaç yıl önce küçük oğluna örnek olmak için model yapmaya başlamış. Oğlunun bir hobisi olsun diye uğraşan İyidilli'nin model yapma isteği tutkuya dönüşünce, yeni planlar bulmak için internette gemi modelleri organizasyonuyla tanışmış. "Model yapmak çok zahmetli ve pahalı bir iş," diyen İyidilli, "Yeni gemiler yapabilmek için bazı gemilerimi sergide satışa çıkardım," diyor. Sergide satışa çıkan gemilerin fiyatları ise 1.000 YTL ile 5.000 YTL arasında değişiyor.
Haberin fotoğrafları