kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Çocuklar 12 saat oruç tutmasın'

Sadi TEKELİOĞLU / KOPENHAG
Bakan Haarder, ilkokula giden çocukların aç ve susuz şekilde okula gitmesinin konsantrasyonu azaltacağını ve öğrenmeyi güçleştireceğini söyledi. Ülkedeki Türk yetkililerse, "Önce din adamlarına sorsun" diyerek tepki gösterdi..
Karikatür krizinin merkezindeki Danimarka'nın sert açıklamalarıyla konuşulan Eğitim ve Dini İşlerden Sorumlu Bakanı Bertel Haarder bir kez daha tartışma yarattı. Danimarka'da Hıristiyanlığın kutsal kitabı İncil'in ilköğretim okullarında okutulması için yasa tasarısı hazırlayan Bakan Haarder, ilkokula giden Müslüman öğrencilerin oruç tutmamasını istedi. "Öğrenciler aç karınla ve susamış olarak okula geldiklerinde konsantre olamaz. Ve bir şey öğrenemezler" diyerek çağrısını açıklayan Bakan, son aylarda yapılan araştırmalarda göçmen kökenli öğrencilerin okulda geride kaldıklarının ortaya çıktığını belirtti.

'KONSANTRASYONU BOZUYOR'
Bakan, bu çağrısının göçmen öğrencilerin sorunlarının çözülmesi için önümüzdeki dönemde yürürlüğe konacak çeşitli önlemlerin bir parçası olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Haarder, "Danimarka'da oturuyor ve oruç tutuyorsanız büyük bir sorunla karşı karşıyasınız demek. Bu yıl Danimarka'da oruç tutma süresi 12 saat. Gelecek yıl 13 saat, 2009 yılında ise 14 saate çıkacak. Bu ilkokul öğrencileri için sorun yaratacaktır" dedi. Haarder, "Danimarka'da 21 Haziran'ın Ramazan ayına rastladığı günlerde küçük çocukların 18 saat oruç tutmaması için bir çözüm bulmalıyız" diyerek Müslüman çocuklarının ailelerine çağrıda bulundu.

BAŞARAN: UYGUN DEĞİL
Bakan, bu çağrısının sadece ilkokula giden öğrencileri kapsadığını ve "orucu yasaklama" olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. Belediyelerden Müslüman aileleri orucun çocukların öğrenmelerini yavaşlattığı ve gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği konusunda bilgilendirmelerini istedi. Kopenhag Din İşleri Müşaviri İsmail Başaran ise, Haarder'in çağrısını uygun karşılamadığını söyledi. Başaran, dinin kişiye özel bir konu olduğunu ve her ailenin dini vecibelerini ne şekilde yerine getireceğine kendisinin karar verebileceğini dile getirdi. Danimarka'daki Türk yetkililer de Bakan'ın bu çağrıda bulunmadan önce bazı din adamlarından görüş almasının daha uygun olacağını belirtti.