kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Ayten Alpman, yeni albümünde; ‘Yaz Yağmuru’, ‘Seninleyim’, ‘Her Yaşın Ayrı Bir Güzelliği Var’, ‘Erkekler Ağlamaz’, ‘Pencere’, ‘Sen Benim Şarkılarımsın’ ve ‘Arkadaş’ gibi sevilen şarkıları yorumladı.

Quincy Jones'a güvenip Amerika'ya gidemedim!

BÜLENT İPEK - MAGAZİN
Uzun yıllar caz söyleyen usta şarkıcı Ayten Alpman, gençliğinde ünlü yapımcı Quincy Jones'tan albüm teklifi aldığını söyledi: Jones, beni İsveç'te dinledi ve çok beğendi. Onunla ABD'ye gitmemi istedi. O zaman çok gençtik, güvenip de gidemedim!..
Pop müziğin duayeni Ayten Alpman, 30 yıl aradan sonra 'Bir Başkadır Ayten Alpman' adlı yeni albümüyle, hayranlarının karşısına çıkacak. "Bu süre içinde bana uygun şarkı getirmediler" diyen sanatçı; klasikleşmiş parçaları 'Bir Başkadır Ayten Alpman' albümünde kendi tarzıyla yorumladı. Prodüktör Hakan Eren ve proje danışmanı Fikret Şeneş'le 500 şarkı arasından seçim yapan Ayten Alpman; albümünde Ajda Pekkan, Nilüfer ve Serdar Ortaç parçalarına yer verdi. 'Aliye' dizisinde tanıştığı Halit Ergenç de Alpman'a 'Arkadaş' şarkısında eşlik etti.

ŞARKI SEÇİMİ UZUN SÜRDÜ

* Neden 30 yıl boyunca albüm yapmayı düşünmediniz? Bana yakın, benim söyleyebileceğim melodi aradım ama bulamadım. İyi beste çıkmadı demiyorum ama bana gelmedi. Ben de 'besteniz var mı?' diye kimselere sormadım. Hakan Eren olmasaydı bunu da yapmaya niyetim yoktu.

* Bildiğimiz şarkıları caz yorumuyla söylemişsiniz... Bu işe ilk caz söyleyerek başladım; bu albümde de o hava olsun istedim. Hayatım boyunca caz söyledim. Hangi şarkıların kime ait olduğunu bilmeden okudum. Dört beş ay sürdü şarkıları seçmek. Söyleyenleri bilmeden seçtim parçaları.

* Serdar Ortaç'ın 'Yaz Yağmuru' şarkısını daha önce ondan hiç dinlemediniz mi? Sonradan 'Bu şarkı olur' dedikten sonra dinledim. Parçaları bana önce piyanoyla dinlettiler; ben öyle onayladım.

* Halit Ergenç'le de bir düetiniz var; nereden tanışıyorsunuz? Halit'le 'Aliye' dizisinde tanıştık. Onlar benim bir şarkımı çalmıştı; şarkı çok beğenildi ve ben o diziye 5 bölüm konuk oyuncu oldum.

* Sizi caz söylemeye ünlü yapımcı Arif Mardin'in yönlendirdiği söylenir... Ben Arif Mardin'le tanıştığımda caza başlamıştım. O sadece bana tavsiyelerde bulunurdu. Benim ömrüm caz söylemekle geçti ama şimdi sadece dinliyorum. Bir yere konsere çağrıyorlar; 'Şunu şunu söylersin, araya da iki tane caz sıkıştırırsın' diyorlar. Çok gülüyorum onlara. Caz öyle arada iki tane söylenecek bir şey değil; bir yaşam tarzı. Ya söylersin ya söylemezsin. Taverna piyanistinin 'Ben bir de Çaykovski çalayım' demesi gibi!

* Arif Mardin size sadece tavsiyelerde mi bulundu? Dünyaya tanıtmayı teklif etmedi mi? İsteseydi tavsiyenin ötesinde bir şeyler de yapabilirdi. Arif'le ilk tanıştığım sene 'Hadi gel Amerika'ya orada plak yapalım' deseydi; farklı olurdu. Mesela Quincy Jones teklif etmişti! Ben İsveç'te çalışırken ısrarla; 'Gel seninle plak yapalım' dedi. Quincy o zaman New York'taki plak şirketini daha açmamıştı. Cesaret edip gitmedim ama bu yürekliliği Arif Mardin ya da Ahmet Ertegün göstermedi.

İSTESEYDİ YARDIM EDERDİ

* Neden sizi desteklememiş olabilirler? Bilmiyorum ama hiçbir Türk şarkıcıyı desteklemediler. Tutup Aretha Franklin'i meşhur edinceye kadar; Türkiye'de hiç mi yoktu onun kadar iyi ses? Dünya kadar iyi şarkıcı var; birini alıp götürselerdi. Ertegün, Tarkan için uğraştı ama ondan önce bir şey yapmadılar.

* Ünlü yapımcı Quincy Jones o zamanlar size güven vermedi mi? O zamanlar o da ben de çok gençtik; güvenemedim. Ben Stockholm'de 6 yıl caz söyledim. Jones, sık sık gelirdi beni dinlemeye. Ray Charles da gelirdi. İsveç caza çok düşkündü. Sık sık festival olurdu meydanda. Her hafta Amerika'dan bir grup olurdu; konserden sonra İsmet Sıral Orkestrası ile söylediğimiz kulübe gelirlerdi.

* Bugünkü sanat ortamını ve sanatçıları nasıl buluyorsunuz? '10 şarkı öğrenip para kazanayım' düşüncesi yüzünden yozlaşmış buluyorum.

* Şarkı yarışmalarının müziğe katkısı yok m? İzlemedim ama çevremden duyuyorum. Jüri varmış, birileri çıkıp kavga ediyormuş. Erol Büyükburç iyi bir şarkıcıdır, o da çıldırmış. Şu ortamda 'Kötü şarkı söylüyorsun' demek çok zor. Herkesin para kazanma ihtiyacı var!
Haberin fotoğrafları