kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Gezide hayatını kaybedenlerin çoğu sekiz yaşındaki çocuklar ve anneleri. Kalan babalar ise hem çocuklarının hem de eşlerinin yasını tutuyor.

'Cenaze bitti ve unutulduk'

ECE KOÇAL
Bundan tam bir ay önce Kapadokya gezisine giden İzmirli bir grup öğrenci ve veli, son yılların en büyük trafik kazasının mağdurları oldu. 35 kişinin hayatını kaybettiği kaza, tüm ülkeyi yasa boğdu. Ama kazazede aileler, ülkenin yoğun siyasi gündemi nedeniyle unutulup gitti..
Konak Zafer İlköğretim Okulu 2-A sınıfının öğrencileri ve velileri, başlarına gelecek korkunç kazadan habersiz, saat 21.00 sularında Kapadokya gezisi için harekete geçti. Çoğu ilk kez bir geziye katılıyordu ve yol boyunca neşe içinde şarkılar söylediler. Aylin Turizm'e ait olan otobüs, bir süre sonra trafik polisleri tarafından durduruldu. Takometresi ve D2 belgesi olmayan bu araç 'bir şekilde' yoluna devam etmeye başladı. Sabaha karşı 05.00 gibi verilen son moladan kısa bir süre sonra pek çok kişi hostesin şoföre "Otobüs yanacak, dur," bağırışıyla uyandı. Belki de kaza "Geliyorum," diyordu. Otobüs durdu, şoför Cumhur Çolak aşağı indi ama bir süre sonra yola devam etti. 80 kilometre sonra Aksaray yakınlarındayken, ön sıralarda oturanların gözleri karşıdan gelen ve kum taşıyan kamyonun selektörleriyle kamaştı. Hemen ardından da korkutucu bir gümbürtü duydular. Bunlar 14 Nisan günü 35 kişinin hayatını kaybettiği kazadan sağ kalanların anlattıkları. Ertesi gün tüm gazetelere manşet oldular. Ama ülkenin yoğun siyasi gündeminden dolayı birkaç gün içinde unutulup gittiler. Oysa onlar 1995'ten bu yana meydana gelen en fazla can kayıplı trafik kazasının mağdurları. Eşlerini, annelerini, çocuklarını kaybettiler. "Devlet sadece cenaze töreninde yanımızdaydı. Bazı bakanlar evimizi aradı. Sonra unutulduk. Bu kaza başka bir ülkede olsaydı hükümet istifa ederdi," diyorlar. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü izin vermediği için okul yetkilileriyle görüşemedik ama yakınlarını kaybedenleri dinledik. Hepsi bir konuda hemfikir: "Biz yakınlarımızı kaybettik ama benzer bir kazanın olmaması için hiçbir sebep yok. Çünkü önlem alınmadı." Kaza sırasında 47 koltuklu otobüste 66 kişi vardı. Kaza sebeplerinden biri olarak fazla yolcu sayılsa da, kazada annesi Serpil Öznur'u (60) kaybeden Sinan Öznur, "Bu vapur değil ki çok kişi olduğu için batsın," diyor ve ekliyor: "Fazla yolcular, iki aylık bebekle sekiz yaşındaki çocuklar. Bunların annelerinin kucağında oturması normal." Babası Ertan Öznur ise "Bu olayda suçlu devlettir," diyor. Zaten birçok aile yakınlarının böyle bir otobüsle geziye çıkmasına izin verdiği için Milli Eğitim Bakanlığı'na ve bakımsız yolları nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü'ne dava açmaya hazırlanıyor. Öyle ki kazanın meydana geldiği yolda, sadece 2006 yılında 51 tane can kaybı olan kaza meydana gelmiş. Ama öncelikli amaçları, sigortadan paralarını alabilmek. Adı geçen rakam ise sadece 5 bin YTL.