kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Çingeneler Fransa'da eğleniyor

Fransa'nın güneyinde Camargue bölgesinde yer alan Saintes Maries de la Mer, her sene mayıs ayında Avrupa'daki tüm Çingeneleri iki gün boyunca konuk ediyor. Boğa güreşlerinin de yapıldığı bu bayramda, İspanya'nın aksine boğalar öldürülmüyor.....
İLİŞKİLİ HABERLER
Çingeneler Fransa'da eğleniyor
Mirey Mesayyah mirey@tr.net Beyaz atları, siyah boğaları ve pembe flamingolarıyla ünlü Saintes Marie de la Mer her sene mayıs ve ekim aylarında Çingeneleri konuk ediyor. 24 ve 25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen bayramda, Avrupa'da yaşayan binlerce Çingene, Saintes Maries de la Mer'e gelerek Azizelerin Bayramı'nı kutluyor. 1448'den bu yana kutlanan bu bayram aynı zamanda Çingenelerin Haç'ı olarak da biliniyor. Efsaneye göre İsa'nın ölümünden sonra Filistin'i terk etmek zorunda kalan azizlerin bir kısmının Camargue kıyılarına yanaştığı söyleniyor. İki gün boyunca azizelerin heykelleri tüm sokaklarda erkek binicilerin ve Fransa'nın güneyine has elbiseler giyen kadınların oluşturduğu alay tarafından gezdiriliyor. Hâlâ vahşi bir güzelliğe sahip Camargue bölgesi Rhone Nehri'nin denize açıldığı deltada yer alıyor. Marsilya'ya araba ile bir saatlik mesafede bulunan üçgen şeklindeki Camargue bölgesi, aynı zamanda da 85 bin hektar büyüklüğünde doğal bir parka sahip. Camargue bölgesi 'Crin Blanc' olarak bilinen beyaz atları ve vahşi boğalarıyla da biliniyor. Camargue'ı gezmek için en iyi yöntem atlar. Tüm deniz boyunca at çiftlikleri size hem konaklama ve yemek hem de atlarını kiralama imkânı sunuyor.

GEZİLECEK YERLER
Saintes Maries de la Mer Kilisesi
Rhone Nehri'nin Akdeniz'e açıldığı noktada bulunan Saintes Maries de la Mer Kilisesi, 9-11. yüzyıllar arasında inşa edildi. Bölgeyi korsanlara karşı koruduğu için stratejik bir pozisyona sahip olan kilise aynı zamanda kale görevini de üstleniyordu.
Baroncelli Müzesi 1895 yılında Saintes Maries'ye yerleşen Baroncelli, Camargue atlarıyla yapılan yarışları yasallaştırdı, Çingeneler gibi azınlıkları koruma altına aldı. Onun sayesinde Çingeneler 1935'ten itibaren Patroniçeleri Sara'ya gizlenmeden saygıda bulunabiliyorlar. Bu nedenle her sene Çingeneler Bayramı'ndan sonra, 26 Mayıs'ta Marki'yi anma töreni gerçekleştiriliyor. Program ise her sene aynı: 11.30'da arenaya gitmek üzere sokaklarda boğaların koşuşması, 12.00'de Baroncelli Markisi'nin mezarında tören ve son olarak da 15.30'da boğa güreşleri. İspanya'nın tersine güreşlerde boğalar öldürülmüyor.
Camargue Doğal Parkı 38 bin dönümü Saintes Maries'de olan toplam 85 bin dönüme yayılan doğal parkta pembe flamingoları görebilirsiniz.
Haberin fotoğrafları