kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

dvd ekranı

Yavuz Baydar
27.04.2007
The Prestige (WB / Tiglon) Film: * * * * / DVD ekstralar: * * *
19. yüzyılda iki sihirbazın çekişmesini anlatan yarı sıkıcı bir hikâye, Chris Nolan'ın elinde geçen yılın belki de en iyi filmine dönüşüverdi. Kendisini Tarantinovari görselliğin esiri kılmayacak kadar dikkatli, düşünce dolu, ne yaptığını bilen bir yönetmen Nolan. Bunu Memento'da da gösterdi, Batman Returns'de de. Bu filme sımsıkı bir ekip toplamasını (Michael Caine, Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johansson...) bir yana bırakalım. Öyküyü iki sihirbazın saplantılı rekabeti üzerine kurarken, izleyicilere de özgürlük tanımış. Bu filmi hem sağlam bir gerilim olarak da izleyebilirsiniz, bir 'dönem filmi' gibi veya baştan sona bir 'rüya oyunu' gibi de. Eklerde yönetmenin notları ve sahne/kostüm sanatı bölümleri var.

Final Cut / Son Kurgu ( R film/ Palermo) Film: * * * / DVD ekstralar: * * *
Gattaca veya Total Recall gibi bilimkurguları sevdiyseniz, bunlara biraz daha zekâ ve incelik, daha kişisel bir görsellik ekleyin ve Omar Naim'in bu ilginç filmini görün. Öykünün ekseninde 'Zoe çipi' var. İnsanlara doğumdan önce takılan bu çip tüm hafızayı ölüme kadar kaydediyor. Ölünce 'cutter' denen kurgu ustaları bu çipi alıp en iyi hatıraları bırakıyor ve yakınlarına veriyor. En gözde 'cutter' Alan Hackman (Robin Williams). Ama bu sisteme karşı çıkanlar da vardır. Bir gün Hackman bir çipi kurgularken kendi çocukluğuna ait rahatsız edici bir hafıza parçası bulur ve hayatı altüst olur. Çok ilginç, zekâ dolu bir film. Belgesel ve çıkartılmış sahneler de ekte.

The Unit Season 1 / The Unit Sezon 1 (Fox / Tiglon) Dizi: * * * / Ekstralar: *
Fox'un dizisi ABD'de epey ilgi topladı ama burada da sevilebilir. Yazar David Mamet, özel harekât birimlerinin adam kaçırma, suikast ve kurtarma gibi esaslı operasyonlarını anlatırken senaryoya zekâ katmanın ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor. İnsan aklıyla alay eden bazı Türk dizilerine ders olacak türden! 13 bölümlük dizide hem bu her türlü emir dışında çalışan gizli kahramanları hem de eşlerini tanıyoruz. İlk sezon geçen yıl gösterilmiş ve usta kurgusu, hareketli ilk beş bölümü müthiş beğenilmişti. Asıl izlemeye değer bölümler aksiyon sahneleri; eşlerle ilgili kısımlar biraz sığ kalıyor. Ama kalsa da fark etmiyor.

Fateless/Kadersizlik (Bir Film/Palermo) Film: * * * * / DVD ekstralar: Yok
Usta yazar Imre Kertesz'in en zor yazdığı kitap olan Kadersizlik, onun Nazi toplama kampı Buchenwald'da yaşadıklarını anlatır. 14 yaşındaki Gyuri, 1944 yılında bir hata yüzünden kendisini burada bulur. Öykü, bir günde masumiyeti terk edip hayatın gerçekleriyle yüzleşmesini anlatır: Nefret ve sevgi, korku ve umut burada da yan yanadır. Dostluğu, acımasızlığı, hastalıkları ve ölümü tanır. Nefret etmeyi öğrenir. Muhteşem ama acı mı acı bu öykü Macar yönetmen Lajos Koltai'nın elinde zaman zaman siyah-beyaz, sepia ve renkli olarak gidip gelen, etkileyici bir yapıta dönüşmüş.
Haberin fotoğrafları