kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Anayasa paketi oylamasına Anavatan lideri Mumcu da katıldı.

Söz Sezer'de

Osman AYDOĞAN-ERGUN AKSOY
Cumhurbaşkanı seçim sistemini kökten değiştiren Anayasa paketi 1'e karşı 376 oyla kabul edildi. Gözler Cumhurbaşkanı Sezer'de. Erdoğan "Yetişir mi?" sorusuna, "Hesabı yapıldı" yanıtını verdi..
Erken seçime hazırlanan Meclis giderayak devrim niteliğinde bir değişikliğe imza attı. AK Parti ve Anavatan'ın işbirliği, bağımsızların da desteğiyle cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği, 376 gibi rekor oyla kabul edildi. Değişiklikten sonra gözler veto sinyali veren Cumhurbaşkanı Sezer'e çevrilirken Başbakan, "Veto edilirse aynen geri göndeririz" dedi. Başkentte 22 Temmuz'da "iki sandık" hesabı yapılıyor.

"GİT OYUNU KULLAN"
Meclis'in 8 saat süren çalışma maratonu sonucu, iki anayasa değişikliği paketi peş peşe kabul edildi. Saat 11.00'de başlayan Genel Kurul'da önce, "bağımsız aday isimlerinin birleşik oy pusulasına yazılması"na ilişkin değişiklik kabul edildi. Ardından Anayasa değişikliği gündeme geldi. Görüşmelere Erdoğan ve bakanlar da tam kadro katıldı. Erdoğan, kulislerde gördüğü her milletvekilini 'git oyunu kullan' diye uyardı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in telefonla görüştüğünü gören Erdoğan, "Hüseyin neredesin? Gidip oy kullan öncekinde yoktun" dedi. Anavatan lideri Erkan Mumcu da programını kesip oylamalara katıldı. Bağımsızlardan Fuat Geçen, Süleyman Bölünmez, Memduh Hacıoğlu, Ümmet Kandoğan ile DYP'li Mehmet Eraslan da destek verdi. 377 milletvekilinden 376'sı kabul 1 vekil ret oyu kullandı.

İŞTE DEĞİŞİKLİKLER
* 4 YILDA BİR SEÇİM:
Milletvekili genel seçimleri 4 yıla indiriliyor.

* HALK SEÇECEK: Cumhurbaşkanını halk seçecek. Seçim iki turlu olacak. Cumhurbaşkanı seçiminin birinci tur oylaması değişiklik yürürlüğe girdikten 40 gün sonra yapılacak. 2 hafta sonra ise ikinci tur gerçekleştirilecek.

* 5+5: 40 yaşını doldurmuş, üniversite mezunu, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları aday olabilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Görev süresi biten cumhurbaşkanı bir daha aday olabilecek. Yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar eski cumhurbaşkanı vekalet edecek.

* KİMLER ADAY GÖSTERECEK: Cumhurbaşkanlığı'na, milletvekilleri ya da Meclis dışından aday gösterilebilmesi için en az 20 milletvekilinin imzalı teklifi gerecek. Ayrıca, en son seçimde toplam geçerli oyların yüzde 10'unu aşan partiler de ortak aday gösterebilecek.

* 367 BY PASS'I: Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçimi için aldığı 367 kararı by-pass ediliyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'in 184 milletvekili ile toplanması yeterli sayılıyor.

* BİR YIL BEKLENMEYECEK: Cumhurbaşkanlığı seçimi için çıkan yasalar bir yıl beklemeden yürürlüğe girecek. Böylece 22 Temmuz'da Çankaya sandığı da konulması amaçlanıyor.

* REFERANDUMA GİDİLİRSE: Sezer değişikliğini referanduma götürürse bütün maddeleri birlikte oylanacak. Böylece 22 Temmuz'da Çankaya sandığı konulamazsa referandum sandığı konulacak.