kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Bel ağrısını yenmenin formülü

Yalnız değilsiniz dünya nüfusunun yüzde 85'i sizinle birlikte bel ağrısı çekiyor. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Burcu Yanık bel ağrısından kurtulma önerileri veriyor..
1. Harektesiz kalmayın: Vücut pozisyonunun sık sık değiştirilmesi, omurganın kemik ve yumuşak doku yapısının daha iyi beslenmesini sağlar; dolayısıyla vaktinden önce aşınıp yıpranmasını önler.

2. Sırtınızı ve belinizi dik tutun: Omurga için en rahat ve uygun olanı, bel ve sırtın düz durduğu pozisyondur.

3. Yerden bir şey alırken eğilmeyin, çömelin: Omurganın en zorlandığı pozisyonlardan biri; dizler gerginken, öne eğilerek yerden birşey almaktır.

4. Ağır cisimleri kaldırmayın: Hafif bir ağırlık kaldırılması bile belin alt bölgesindeki omurları zorlar. Sık sık bel ağrısından yakınanlar kesinlikle ağır yük taşımamalı.

5. Taşıyacağınız yükleri bölün: Ağırlıkları olabildiğince eşit parçalara bölün. Bir büyük bavul yerine, iki küçük bavul alın. Marketten aldıklarınızı iki eşit parçaya bölerek taşıyın.

6. Otururken sırtı düz tutun ve yaslanın: Omurgayı zorlamadan rahat oturabilmek için 3 nokta önemli. Beli ve sırtı dayayın, otururken dizleri kalça seviyesinden daha yükseğe, kolları ise koltuğun yanlarına koyun.

7. Ayakta dururken bacaklar gergin olmasın: Ayakta dururken; vücudu bir yere yaslayın, ayrıca bir basamak, bir yükselti bulun ve dönüşümlü olarak ayakları oraya koyarak, bacakları gevşetin.

8. Yatarken bacakları gergin tutmayın: Sırt üstü yatarken dizlerin altına konacak küçük bir yastık, rulo yapılmış battaniye veya çarşaf çok uygundur. Yatarken, bacakların arasına konacak yastık, omurganın düz durmasına yardım eder. Bu şekilde dizlerde korunmuş olur.

9. Spor yapın: Düzenli sportif çalışmalar, organizmayı formunda, omurgayı da esnek tutar. En uygun spor türleri; yüzme, yürüme ve bisiklettir.

10. Omurga kaslarını çalıştırın: İyi gelişmiş sırt, bel ve karın kasları omurgaya en büyük desteği sağlar.