kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'dan Sarkozy'ye: Söylemlerini değiştir

Ceyda KARAASLAN
Ankara, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu her platformda dile getiren Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye ilk mesajını gönderdi..
Ankara, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktığını her platformda dile getiren Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Sarkozy'ye "Söylemlerini değiştirmesini bekliyoruz" diyerek ilk mesajını gönderdi. Ankara, Sarkozy'yi seçimlerdeki başarısı nedeniyle kutlarken, bu süreçte Türkiye'nin aleyhine sarfettiği sözlerden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. Seçim kampanyasındaki oy toplamak amacıyla bu sözleri sarf ettiğine ihtimal veren Ankara, "Görevi süresinde ilişkilerimizi zedeleyecek söylemlerini değiştireceğine inanıyoruz" mesajını verdi. Ankara, Ermeni soykırım iddialarına atıfta bulunarak 2001'den bu yana iki ülke arasındaki ilişkileri doğrudan ilgilendirmeyen bazı unsurların devreye girmesine de dikkat çekti. Önümüzdeki hafta Merkel'le görüşecek olan Sarkozy'nin Türkiye ile ilgili tavrının Almanya'da netleşmesi bekleniyor.

'DEĞİŞİR'
AB nezdindeki büyükelçiler Sarkozy'nin Türkiye konusundaki tavrını yumuşatacağını öngörüyor. Liderlerin seçim propagandaları ile iktidardaki tutumlarının farklı olduğunu vurgulayan diplomatik kaynaklar Sarkozy'nin orta vadede değişeceğini düşünüyor. Sarkozy'nin oy toplamak amacıyla Türkiye'nin AB üyeliğine karşı bu sözlerinden vazgeçeceğini öngören diplomatik kaynaklar, "Sarkozy 'Türkiye'nin üyeliğini biz istemesek de diğer üye ülkeler istiyor' diyerek tavrını yumuşatacak. Aynı şeyi Merkel de yapmıştı" dedi.