kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Danıştınız mı?' sorusu Bakan Gül'ü kızdırdı

Financial Times muhabirinin, "Adaylığınız açıklanmadan önce Genelkurmay'la konuştunuz mu?" sorusuna sinirlenen Gül, "Burası demokratik bir ülke" dedi..
Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, dünyanın önde gelen gazetelerinden Financial Times'a (FT) röportaj verdi. Röportaj sırasında FT Türkiye muhabiri Vincent Boland, "Adaylığınız açıklanmadan önce bu konuyu Genelkurmay'la tartıştınız mı?" diye sorunca sinirlenen Gül, "Ne demek istiyorsunuz. Burası demokrasi, burası AB ile müzakere eden bir ülke. Tartışmamız mı gerekirdi?" yanıtı verdi.

ÖZAL ESPRİSİ
Gül'ün önceki gün verdiği mülakat dün FT'de yayınlandı. Gazetenin Türkiye muhabiri Boland, mülakat sırasında Gül'ün neşeli ve kızgın olduğu halleri de yazıya yansıttı. Keyifli başlayan röportajda Gül, "Fırtınanın ortasındaki kişi olarak geçen günlerde yaşananları nasıl görüyorsunuz" sorusuna "Olan oldu. Artık gelecek hakkında konuşmak istiyoruz" yanıtı verdi. Türkiye'de yaşanan olayları "büyüme sancıları" olarak nitelendiren Gül, 1980'den beri Türkiye'nin son üç Cumhurbaşkanının da bu yasalarla seçildiğini hatırlattı. Gül, Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararına ilişkin de, "Eğer bu geçerli olsaydı Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı da geçersiz olmalı" esprisi yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygı duyduğunu ancak bunun karardan mutlu olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Gül, "Kişisel görüşümle mahkeme kararı kesinlikle farklı ancak mahkemenin güvenilirliğine zarar vermek istemiyorum" diye konuştu. Tandoğan ve Çağlayan mitinglerinin önemine dikkat çeken Gül, buna karşın AK Parti'nin laik olmadığı görüşleri "Şeriata karşıyız" şeklindeki sloganların da kendisini üzdüğünü ifade etti.

'HALK SEÇERSE ADAYIM'
Gül, "Türkiye'nin AB'ye katılımına liderlik eden AK Parti'nin laikliğe aykırı olduğunu nasıl düşünebilirler? Bu parti ve yönetiminin Türkiye'yi dini bir ülke haline dönüştürmek gibi bir gizli gündemi olduğunu nasıl düşünebilirler. Bunu iki hafta önce mi keşfettiler? Bunlar sadece propaganda" diye konuştu. Röportajın sonlarına doğru ise Gül'ün gerginliği arttı. FT muhabiri Boland'ın, "Adaylığınızdan önce ya da sonra siz, Başbakan ya da parti yönetimi bu konuyu Genelkurmayla tartıştı mı" sorusu üzerine Gül, "Hayır. Burası Türkiye. Avrupa Birliği ile müzakere eden bir ülkeyiz. 10 yıl önceki Türkiye değil. Ne demek istiyorsunuz? Sizce bunu yapmalı mıydık?" dedi.