kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Antalya'nın rüzgâr kızı: Nimet

MÜJGÂN HALİS
Antalya'nın varoşunda doğan Nimet Karakuş Türkiye'nin kısa mesafe dalında en iyi sporcularından biri olmaya aday. 60 metreyi 7.88 saniyede koşan Karakuş, bu dereceyle kendi yaş kategorisinde dünyanın en iyi üç isminden biri..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Antalya'nın rüzgâr kızı: Nimet
Nimet o gün yine sabah erkenden kalkıp kahvaltısını yapmış, güle oynaya okuluna gitmişti. Okulunu her zaman çok sevmişti, ama o gün özellikle mutluydu, çünkü en sevdiği derslerden Beden Eğitimi vardı. Beden Eğitimi dersinde istediği gibi koşup oynayabilmek ona her zaman iyi geliyordu. Ancak o gün derse öğretmenleri dışında tanımadığı bir hoca daha katılmıştı, onun bir antrenör olduğunu daha sonra öğrenecekti. Öğretmeni bir grup arkadaşıyla birlikte onu da koşu yarışına seçtiğinde çok önemsemedi, sırası geldiğinde de büyük bir hızla koşmak onun çok da zorlanmadığı bir şeydi, tahmin ettiği gibi herkese tur bindirdi. Ama ertesi gün öğretmeni ve o tanımadığı yabancı onu alıp başka bir yere yarışmaya götürdüğü zaman, bu durumdan çok hoşlanmasa da yine birinci oldu. Kendisi için Türkiye birinciliklerinin ve rekorların yolunun açıldığını bilmeden, annesine koşmak istemediğini söyledi.

REKOR KIRIYOR

Annesi Hatice Karakuş (44) üç yıl öncesini şu cümlelerle hatırlıyor: "Büyük kızım gelip Nimet'in kısacık eteğiyle koştuğunu ve herkesi geçtiğini söylediğinde inanmamıştım. Öğretmeni sonraki gün de bir yarışa götürmüş, orada da birinci olmuş. Anladım ki Nimet'te bir yetenek var." O yaz dayak zoruyla başladığı antrenmanlar, şimdi onu kendi yaş grubunda dünyanın en iyi derecelerinden birinin sahibi olmaya götürmüş. 1993 doğumlu Nimet Karakuş, birkaç yıl önce tanıştığı atletizm sporunda sprint (kısa mesafe) dalında Türkiye'nin en umut veren sporcularından biri. Aynı zamanda Antalya'daki Perihan-Esat Aral İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Nimet, Gençler Türkiye Salon Şampiyonası'nda 60 metrede henüz 15 yaş altında olmasına rağmen Yıldızlar Türkiye rekorunu 7.88 saniyelik derecesi ile kırdı. Bu derece kendi yaş grubunda dünyanın en iyi üç derecesinden biri. Sadece bununla sınırlı değil Nimet'in başarıları. 11. Yılmaz Sazak Uluslararası Yaş Grupları Atletizm Yarışları'nda 100 metre 12-13 yaş kızlar eleme yarışında 13 saniyelik derecesiyle oyunlar rekoru kıran da yine Nimet.

YAŞI KÜÇÜK AMA...
Antalya'nın Karşıyaka Mahallesi'nde bir erkek berberinde kalfalık yapan Bayram Karakuş ile ev kadını Hatice Karakuş'un çocuğu Nimet'in hayatı, tesadüfen keşfedilen yeteneğiyle değişmiş. Artık beslenme biçimi, uyku düzeni, arkadaşlık ilişkileri, okuldaki sınavlara devamlılığını bile atletizm belirliyor. Ama o hayatından, kazandığı ödüllerden, şampiyonluklardan çok memnun: "İlk kürsüye çıktığım an süperdi, ama o kadar heyecanlanmıştım ki, ağzımdaki sakızı unutmuştum ve hakemlerden azar işitmiştim." Onu en çok üzen şey Dünya Atletizm Federasyonu'nun koyduğu yaş kotası. Yaşı küçük olduğu için uluslararası yarışlara katılamasa da, şu ana kadar katıldığı yarışlarda elde ettiği dereceler kendisinden yaşça büyük kategoriler olan Yıldızlar ve Gençler kategorilerini bile geçmiş durumda. En son iki hafta önce İzmir'deki Kulüpler Ligi Eleme Yarışı'na Yıldızlar kategorisinde katılmış ve 100 metrede ikinci, 200 metrede birinci olmuş. Üstelik o artık milli bir sporcu, geçen seneki Balkan Şampiyonası'nda milli takım kampına çağrılmasını heyecanla anlatıyor.